Traditionele Boffert met Rozijnen en Vijgen
Een klassieke Nederlandse boffert, rijk gevuld met rozijnen, vijgen, hazelnoten en een vleugje kaneel. Heerlijk warm geserveerd met roomboter!
Ingrediënten
- 200 g potpourri rozijnen en krenten
- 100 cc melk
- 3 eetlepels gembernat
- 250 g bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 100 g gedroogde vijgen
- 50 g hazelnoten
- 50 g margarine
- 3 eieren M
- 200 g appels in kleine stukjes
- 2 theelepels kaneel
- ½ theelepel zout
- 4 eetlepels paneermeel
- 2 zakjes vanillesuiker
Instructies
- Was de rozijnen en krenten, en droog ze goed af.
- Verwarm de hazelnoten kort in een droge koekenpan en ontvel ze.
- Snijd de vijgen in stukjes en de appels in kleine blokjes.
- Zet een pan met ruim water op voor het koken van de broodpuddingvorm.
- Zeef de bloem met bakpoeder en kaneel boven een beslagkom.
- Splits de eieren.
- Doe de dooiers bij de bloem, samen met het gembernat en de melk.
- Smelt de margarine en voeg toe aan het beslag.
- Meng goed.
- Klop de eiwitten met het zout stijf in een aparte kom en voeg ze voorzichtig toe aan het beslag.
- Meng de vruchten, hazelnoten, vijgen en appels door het beslag.
- Vet de broodpuddingvorm in en bestrooi met paneermeel.
- Schep het beslag in de vorm en sluit de deksel.
- Plaats de vorm in de pan met water en kook zachtjes gedurende 2 uur.
- Haal de vorm uit het water en open de deksel om het kort te laten drogen.
- Serveer de boffert warm, in plakken gesneden en besmeerd met roomboter.
Notities / Tips / Wijnadvies
Geniet ervan als het nog warm is!
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Muscat of een Duitse Auslese, past perfect bij deze rijke en zoete boffert.
Voedingswaarden
Calories: 320 kcal | koolhydraten: 45 g | Protein: 6 g | Vet: 12 g | Zout: 0.5 g | Sugar: 20 g