Traditionele Boffert met Rozijnen en Vijgen

Traditionele Hollandse boffert, geserveerd in dikke plakken op een rustieke houten tafel. De cake is goudbruin met zichtbare stukjes rozijnen, krenten, gedroogde vijgen en hazelnoten, en heeft een zachte, vochtige textuur. Een lichte bestuiving van kaneel en poedersuiker siert de bovenkant. Naast de plakken staat een schaaltje romige boter en een warme kop thee, met hazelnoten en gedroogd fruit verspreid rond de setting voor een gezellige, uitnodigende sfeer. 🍰✨

Traditionele Boffert met Rozijnen en Vijgen

Een klassieke Nederlandse boffert, rijk gevuld met rozijnen, vijgen, hazelnoten en een vleugje kaneel. Heerlijk warm geserveerd met roomboter!
Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 2 uur 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g potpourri rozijnen en krenten
  • 100 cc melk
  • 3 eetlepels gembernat
  • 250 g bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 100 g gedroogde vijgen
  • 50 g hazelnoten
  • 50 g margarine
  • 3 eieren M
  • 200 g appels in kleine stukjes
  • 2 theelepels kaneel
  • ½ theelepel zout
  • 4 eetlepels paneermeel
  • 2 zakjes vanillesuiker

Instructies

  • Was de rozijnen en krenten, en droog ze goed af.
  • Verwarm de hazelnoten kort in een droge koekenpan en ontvel ze.
  • Snijd de vijgen in stukjes en de appels in kleine blokjes.
  • Zet een pan met ruim water op voor het koken van de broodpuddingvorm.
  • Zeef de bloem met bakpoeder en kaneel boven een beslagkom.
  • Splits de eieren.
  • Doe de dooiers bij de bloem, samen met het gembernat en de melk.
  • Smelt de margarine en voeg toe aan het beslag.
  • Meng goed.
  • Klop de eiwitten met het zout stijf in een aparte kom en voeg ze voorzichtig toe aan het beslag.
  • Meng de vruchten, hazelnoten, vijgen en appels door het beslag.
  • Vet de broodpuddingvorm in en bestrooi met paneermeel.
  • Schep het beslag in de vorm en sluit de deksel.
  • Plaats de vorm in de pan met water en kook zachtjes gedurende 2 uur.
  • Haal de vorm uit het water en open de deksel om het kort te laten drogen.
  • Serveer de boffert warm, in plakken gesneden en besmeerd met roomboter.

Notities / Tips / Wijnadvies

Geniet ervan als het nog warm is!
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Muscat of een Duitse Auslese, past perfect bij deze rijke en zoete boffert.

Voedingswaarden

Calories: 320 kcal | koolhydraten: 45 g | Protein: 6 g | Vet: 12 g | Zout: 0.5 g | Sugar: 20 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Brunch / Dessert - Nagerecht / Gebak / Lunch
Land van herkomst Nederland
Jaargetijde: Herfst / Winter