Traditionele Engelse Kerstpudding met Vanillesaus

Traditionele Engelse Kerstpudding met Vanillesaus

Traditionele Engelse Kerstpudding met Vanillesaus

Trakteer jezelf op een klassiek kerstdessert met deze traditionele Engelse kerstpudding, geserveerd met een romige vanillesaus. Een perfecte afsluiter van je kerstmaaltijd!
Porties: 4
+ 2 dagen rijpen 2 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

Voor de Christmaspudding:

  • 75 gram zachte roomboter
  • 75 gram wittebroodkruim of paneermeel
  • 100 gram krenten
  • 100 gram rozijnen
  • 80 gram basterdsuiker
  • 35 gram gehakte amandelen
  • 35 gram sukade
  • 75 gram gekonfijte kersen Amarene kersen
  • Schil van 1 citroen geraspt
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels whisky

Voor de Vanillesaus:

  • 1 vanillestokje
  • 100 ml room
  • 300 ml vanillevla
  • 50 gram suiker

Instructies

Voor de Christmaspudding:

  • Meng de zachte roomboter met het broodkruim in een kom.
  • Klop de eieren los met de whisky en voeg deze toe aan het boter-broodkruimmengsel.
  • Voeg de krenten, rozijnen, basterdsuiker, gehakte amandelen, sukade, gekonfijte kersen en citroenschil toe.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Vul een stoomovenpannetje met het mengsel en druk stevig aan.
  • Bedek de pudding met een stukje vetvrij papier en zet het pannetje in de stoomoven.
  • Stoom de pudding gedurende 2 uur op 100 °C.
  • Laat de pudding afkoelen en bewaar hem minimaal 48 uur in de koelkast om de smaken te laten ontwikkelen.

Voor de Vanillesaus:

  • Splijt het vanillestokje en schraap het merg eruit.
  • Doe de room samen met het vanillestokje in een stoomovenpannetje en stoom op 95 °C gedurende 10 minuten.
  • Roer het vanillemerg door de vanillevla en voeg de suiker toe aan de warme room.
  • Roer totdat de suiker volledig is opgelost.
  • Meng alles door elkaar en laat de saus iets afkoelen voordat je deze serveert.
  • Serveer de kerstpudding warm met een royale lepel van de vanillesaus voor een authentiek en feestelijk kerstdessert.

Notities / Tips / Wijnadvies

Een glas zoete sherry of een lichte dessertwijn zoals een Sauternes past uitstekend bij deze rijke kerstpudding.

Voedingswaarden

Calories: 350 kcal | koolhydraten: 55 g | Protein: 6 g | Vet: 12 g | Zout: 0.5 g | Sugar: 25 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Dessert - Nagerecht
Land van herkomst Engeland
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc Kerst