Traditionele Engelse Plumpudding met Rum en Rozijnen

Traditionele Engelse Plumpudding met Rum en Rozijnen

Traditionele Engelse Plumpudding met Rum en Rozijnen

Deze klassieke Engelse plumpudding, rijk gevuld met rozijnen, krenten, sukade en een vleugje rum, is een heerlijk feestelijk dessert om warm te serveren tijdens de kerst.
Porties: 4 personen
Voorbereidingstijd 45 minuten
Bereidingstijd: 4 uur
Wachttijd 28 dagen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 300 gram runderniervet
  • 250 gram bruine rietsuiker
  • 250 gram pitloze rozijnen
  • 60 gram fijngehakte sukade
  • 60 gram oranjesnippers
  • 250 gram krenten
  • 250 gram droog wittebroodkruim
  • 125 gram bloem
  • Ongeveer 3 dl melk
  • Mespunt kaneel
  • Mespunt kruidnagelpoeder
  • Mespunt geraspte nootmuskaat
  • Mespunt gemberpoeder
  • 50 gram fijngesneden gember
  • 4 eieren
  • 50 gram gesnipperde amandelen
  • Mespunt zout
  • 1 eetlepel rum cognac of whisky

Instructies

  • Maal het runderniervet fijn.
  • Zeef de bloem en was de krenten en rozijnen, droog ze in een doek.
  • Meng het fijngemalen niervet met de overige ingrediënten in een grote kom.
  • Laat dit mengsel op een koele plek minstens 4 weken rusten en haal het af en toe tevoorschijn om het mengsel goed door te roeren.
  • Neem een schone doek, wrijf het midden in met boter en strooi er een laagje bloem over.
  • Vorm een bal van het puddingmengsel en leg deze in het midden van de doek.
  • Knoop de punten stevig vast, maar laat wat ruimte over tussen de bal en de knoop.
  • Leg een treefje onderin een pan, vul de pan met kokend water en laat de pudding 4 uur zachtjes koken.
  • Zorg ervoor dat de pudding goed onder water blijft staan.
  • Giet, wanneer de pudding nog warm is, de voorverwarmde rum erover en steek deze aan voor een indrukwekkende presentatie.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveer de pudding zo of met een warme vanillesaus met eieren en rum.
De plumpudding is het lekkerst wanneer deze nog warm geserveerd wordt.
Wijnadvies:

Serveer met een zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een glas rijke, verwarmende port.

Voedingswaarden

Calories: 550 kcal | koolhydraten: 80 g | Protein: 10 g | Vet: 20 g | Zout: 0.5 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Dessert - Nagerecht / Rundvlees
Land van herkomst Engeland
Feestdagen etc Kerst