Traditionele Griekse Moussaka met Aubergine en Gehakt
Geniet van deze authentieke Griekse moussaka, een rijke ovenschotel met aubergine, gehakt en een romige béchamelsaus.
Equipment
- kookpan
Ingrediënten
- 1 blikje tomatenblokjes netto 400 g
- 1 blikje tomatenpuree ca. 70 g
- 2 aubergines
- 2 eieren
- 2 uien
- 2½ dl melk
- 2½ eetlepel olijfolie
- 500 g rundergehakt
- ½ zakje béchamelsaus zakje à 50 g
- 1 eiwit
- 10 eetlepels olijfolie
- 75 g geraspte Parmezaanse kaas
- ½ eetlepel boter of margarine om in te vetten
- Zout naar smaak
Instructies
- Laat de tomatenblokjes uitlekken en voeg deze samen met de tomatenpuree toe aan het rundergehakt.
- Laat de saus ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen.
- Bereid intussen de béchamelsaus volgens de gebruiksaanwijzing met de melk.
- Was de aubergines en snijd ze in plakken van ongeveer 1 cm dik.
- Verhit de helft van de olijfolie in een grote koekenpan en bak de aubergineplakken in gedeelten bruin.
- Klop het eiwit stijf en spatel dit samen met 1/3 van de geraspte Parmezaanse kaas door de béchamelsaus.
- Vet een ovenschaal in en leg hierin de aubergineplakken in lagen.
- Bestrooi elke laag met een beetje zout.
- Breek de eieren en roer ze door de tomatensaus.
- Breng op smaak met zout.
- Schenk de tomatensaus over de aubergines en strijk het glad.
- Verdeel de béchamelsaus erover en strijk het weer glad.
- Bestrooi met de rest van de geraspte Parmezaanse kaas.
- Bak in het midden van de oven gedurende ongeveer 20 minuten tot het gaar en goudbruin is.
- Serveer de moussaka met gemengde groene sla en vers brood.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer de moussaka met een stevige rode wijn zoals een Griekse Xinomavro of een Italiaanse Chianti Classico, die goed passen bij de rijke smaken van het gerecht.
Voedingswaarden
Calories: 70 kcal | koolhydraten: 20 g | Protein: 40 g | Vet: 50 g | Zout: 2.5 g | Sugar: 6 g