Traditionele Griekse Moussaka met Aubergine en Gehakt

Traditionele Griekse Moussaka met Aubergine en Gehakt

Geniet van deze authentieke Griekse moussaka, een rijke ovenschotel met aubergine, gehakt en een romige béchamelsaus.
Porties: 4
Bereidingstijd: 1 uur 15 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 blikje tomatenblokjes netto 400 g
  • 1 blikje tomatenpuree ca. 70 g
  • 2 aubergines
  • 2 eieren
  • 2 uien
  • dl melk
  • eetlepel olijfolie
  • 500 g rundergehakt
  • ½ zakje béchamelsaus zakje à 50 g
  • 1 eiwit
  • 10 eetlepels olijfolie
  • 75 g geraspte Parmezaanse kaas
  • ½ eetlepel boter of margarine om in te vetten
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Laat de tomatenblokjes uitlekken en voeg deze samen met de tomatenpuree toe aan het rundergehakt.
  • Laat de saus ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Bereid intussen de béchamelsaus volgens de gebruiksaanwijzing met de melk.
  • Was de aubergines en snijd ze in plakken van ongeveer 1 cm dik.
  • Verhit de helft van de olijfolie in een grote koekenpan en bak de aubergineplakken in gedeelten bruin.
  • Klop het eiwit stijf en spatel dit samen met 1/3 van de geraspte Parmezaanse kaas door de béchamelsaus.
  • Vet een ovenschaal in en leg hierin de aubergineplakken in lagen.
  • Bestrooi elke laag met een beetje zout.
  • Breek de eieren en roer ze door de tomatensaus.
  • Breng op smaak met zout.
  • Schenk de tomatensaus over de aubergines en strijk het glad.
  • Verdeel de béchamelsaus erover en strijk het weer glad.
  • Bestrooi met de rest van de geraspte Parmezaanse kaas.
  • Bak in het midden van de oven gedurende ongeveer 20 minuten tot het gaar en goudbruin is.
  • Serveer de moussaka met gemengde groene sla en vers brood.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveer de moussaka met een stevige rode wijn zoals een Griekse Xinomavro of een Italiaanse Chianti Classico, die goed passen bij de rijke smaken van het gerecht.

Voedingswaarden

Calories: 70 kcal | koolhydraten: 20 g | Protein: 40 g | Vet: 50 g | Zout: 2.5 g | Sugar: 6 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Ovenschotel / Rundvlees / Vlees
Land van herkomst Griekenland / Mediterraan