Traditionele Indonesische Spekkoek met Lagen van Specerijen
Een authentieke spekkoek met prachtige lagen vol specerijen, perfect voor feestelijke gelegenheden.
Ingrediënten
- 100 gram bloem
- 10 theelepels kaneel
- 7 grote of 10 kleine eieren
- 250 gram basterdsuiker of poedersuiker
- 2 eetlepels koffieroom
- 3 theelepels kruidnagelpoeder
- 3 theelepels gemalen kardemom
- 3 theelepels nootmuskaat
- 5 theelepels fijne anijs
- 500 gram boter
- 1 vanillestokje of 5 theelepels vanillesuiker
- Zout naar smaak
Instructies
- Schraap de zaadjes uit het vanillestokje of gebruik vanillesuiker.
- Roer de boter met de vanille en de helft van de suiker tot een glanzende massa.
- Splits de eieren.
- Klop de dooiers schuimig met de rest van de suiker en klop het eiwit stijf.
- Roer het boter-vanille-suikermengsel luchtig door het geklopte eiwit en de schuimig geroerde eidooiers.
- Zeef de bloem en het zout erbij en schep het met de koffieroom goed om.
- Verdeel dit beslag in twee gelijke delen over twee kommen.
- Voeg aan één kom de specerijen toe om een beige-bruin beslag te maken, terwijl het andere beslag lichtgeel blijft.
- Vet een springvorm van ± 27 cm doorsnee goed in met boter en schep een dun laagje van het lichte beslag in de vorm.
- Plaats de vorm op het bovenste rooster onder de grill op de hoogste stand (of gebruik de bovenverwarming van de oven op ±125°C).
- Zodra het beslag gaar is, breng je een laagje van het bruine beslag aan.
- Herhaal dit proces totdat al het beslag op is.
- Na ongeveer vijf laagjes, verplaats je de springvorm naar een lager rooster.
- De spekkoek is klaar zodra het bovenste laagje gaar is.
Notities / Tips / Wijnadvies
te veel werk ? bestel ze dan bij Tante Donie
Serveer met een zoete witte wijn zoals een Muscat of een dessertwijn.
Voedingswaarden
Calories: 600 kcal | koolhydraten: 50 g | Protein: 8 g | Vet: 40 g | Zout: 1.2 g | Sugar: 25 g