Traditionele Indonesische Spekkoek met Lagen van Specerijen

spekkoek

Traditionele Indonesische Spekkoek met Lagen van Specerijen

Een authentieke spekkoek met prachtige lagen vol specerijen, perfect voor feestelijke gelegenheden.
Porties: 8
Bereidingstijd: 2 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 100 gram bloem
  • 10 theelepels kaneel
  • 7 grote of 10 kleine eieren
  • 250 gram basterdsuiker of poedersuiker
  • 2 eetlepels koffieroom
  • 3 theelepels kruidnagelpoeder
  • 3 theelepels gemalen kardemom
  • 3 theelepels nootmuskaat
  • 5 theelepels fijne anijs
  • 500 gram boter
  • 1 vanillestokje of 5 theelepels vanillesuiker
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Schraap de zaadjes uit het vanillestokje of gebruik vanillesuiker.
  • Roer de boter met de vanille en de helft van de suiker tot een glanzende massa.
  • Splits de eieren.
  • Klop de dooiers schuimig met de rest van de suiker en klop het eiwit stijf.
  • Roer het boter-vanille-suikermengsel luchtig door het geklopte eiwit en de schuimig geroerde eidooiers.
  • Zeef de bloem en het zout erbij en schep het met de koffieroom goed om.
  • Verdeel dit beslag in twee gelijke delen over twee kommen.
  • Voeg aan één kom de specerijen toe om een beige-bruin beslag te maken, terwijl het andere beslag lichtgeel blijft.
  • Vet een springvorm van ± 27 cm doorsnee goed in met boter en schep een dun laagje van het lichte beslag in de vorm.
  • Plaats de vorm op het bovenste rooster onder de grill op de hoogste stand (of gebruik de bovenverwarming van de oven op ±125°C).
  • Zodra het beslag gaar is, breng je een laagje van het bruine beslag aan.
  • Herhaal dit proces totdat al het beslag op is.
  • Na ongeveer vijf laagjes, verplaats je de springvorm naar een lager rooster.
  • De spekkoek is klaar zodra het bovenste laagje gaar is.

Notities / Tips / Wijnadvies

te veel werk ?  bestel ze dan bij Tante Donie
Serveer met een zoete witte wijn zoals een Muscat of een dessertwijn.

Voedingswaarden

Calories: 600 kcal | koolhydraten: 50 g | Protein: 8 g | Vet: 40 g | Zout: 1.2 g | Sugar: 25 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Dessert - Nagerecht / Gebak / Koek
Land van herkomst Indonesië
Feestdagen etc Kerst / Verjaardag