Traditionele Kerststol met Geconfijt Fruit en Amandelen
Geniet van een feestelijke kerststol gevuld met geconfijt fruit, rozijnen en amandelen. Perfect voor de feestdagen!
Equipment
- grote kom
- Pannetje
- theedoek
- Werkvlak
Ingrediënten
- 500 g bloem
- 50 g verse gist
- 75 g suiker
- ¼ liter lauwwarme melk
- 100 g boter
- 50 g reuzel of extra boter
- Zout naar smaak
- 2 cl rum
- 5 druppels bittere amandelolie
- Geraspte schil van ½ citroen
- 150 g rozijnen
- 100 g Franse vruchtjes gemengd geconfijt fruit
- 75 g oranjesnippers
- 75 g sukade
- 75 g geconfijte ananas
- 150 g gebakken amandelen gehakt
- Boter om in te vetten
- Bloem om te bestuiven
- 50 g boter gesmolten om te bestrijken
- 50 g gezeefde poedersuiker
Instructies
- Doe de bloem in een grote kom en maak in het midden een kuiltje.
- Brokkel de gist hierin.
- Strooi er 1 theelepel suiker over en voeg een scheutje van de warme melk toe.
- Roer het tot een glad voordeegje.
- Strooi de bloem erover en laat het deeg op een warme plaats 15 minuten rijzen tot het volume verdubbeld is.
- Laat intussen de boter en het varkensvet in een pannetje smelten en daarna afkoelen.
- Voeg de suiker, de rest van de melk, zout, rum, bittere amandelolie en geraspte citroenschil toe aan het deeg en kneed goed door.
- Blijf kneden en slaan tot het deeg blazen vertoont en gemakkelijk van de handen en de kom loslaat.
- Dek de kom af met een schone theedoek en laat het deeg op een warme plaats nog 30 minuten rijzen.
- Overgiet de rozijnen met kokend water, laat 5 minuten wellen, uitlekken en droog ze goed af.
- Meng ze vervolgens met een beetje bloem.
- Snijd de Franse vruchtjes in vieren en hak de oranjesnippers, sukade en geconfijte ananas fijn.
- Kneed alle soorten vruchtjes en de gehakte amandelen door het deeg.
- Bekleed een bakblik met aluminiumfolie en vet het in met boter.
- Bestuif een werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot een langwerpige lap van ongeveer 2 cm dik.
- Rol beide lange kanten naar het midden op en vorm een stol.
- Leg de stol op het bakblik en laat het deeg afgedekt op een warme plaats nog 45 minuten rijzen.
- Verwarm de oven voor op 200°C en bak de stol 50 minuten op de middelste richel.
- Bestrijk de warme stol met gesmolten boter en bestrooi rijkelijk met poedersuiker.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer deze kerststol met een glas zoete dessertwijn zoals een Muscat of een glas warme glühwein.
Voedingswaarden
Calories: 320 kcal | koolhydraten: 20 g | Protein: 6 g | Vet: 12 g | Zout: 0.3 g | Sugar: 20 g