Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
- keukenpapier
Ingrediënten
- 250 milliliter melk
- 0.5 zakje gedroogde gist 7 g
- 0.5 eetlepel basterdsuiker
- 250 gram bloem gezeefd
- 0.5 ei losgeklopt
- Rasp van 0.5 citroen
- 1 eetlepel zonnebloemolie om in te frituren
- Poedersuiker voor het bestrooien
Instructies
- Verwarm de melk tot lauwwarm.
- Meng 100 ml van de lauwwarme melk met de gist en suiker en laat even staan.
- Meng de gezeefde bloem met een snufje zout in een ruime kom en maak in het midden een kuiltje.
- Voeg al kloppend met een mixer met deeghaken het gistmengsel, de rest van de melk, het losgeklopte ei en de citroenrasp toe.
- Klop tot een glad beslag.
- Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het beslag op een warme plaats circa 1 uur rijzen of tot het volume verdubbeld is.
- Verhit de zonnebloemolie tot 180°C in een diepe pan of frituurpan.
- Gebruik twee eetlepels of een ijsboltang om porties beslag uit de kom te scheppen en laat ze voorzichtig in de hete olie glijden.
- Bak maximaal 4-6 oliebollen tegelijkertijd in 4-5 minuten goudbruin en gaar.
- Keer ze halverwege met een schuimspaan om.
- Laat de gebakken oliebollen uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze royaal met poedersuiker voordat je ze serveert.
Notities / Tips / Wijnadvies
Je kunt variëren met het basisrecept door bijvoorbeeld sinaasappelrasp, rozijnen, appelstukjes, kersen, krenten, abrikozen, gember, cranberry's, sukade, gekonfijte sinaasappelsnippers of koekkruiden toe te voegen aan het beslag.
Omdat oliebollen een zoet gebak zijn, is een zoete mousserende wijn zoals een Asti Spumante een uitstekende keuze om te serveren tijdens Oud & Nieuw.
Voedingswaarden
Calories: 120 kcal | koolhydraten: 18 g | Protein: 3 g | Vet: 4 g | Zout: 0.1 g | Sugar: 2 g