Traditionele Spekkoek met Specerijen en Luchtige Lagen

Traditionele Spekkoek met Specerijen en Luchtige Lagen

Een authentieke spekkoek met zorgvuldig op elkaar gestapelde lagen vol heerlijke specerijen, perfect voor speciale gelegenheden.
Porties: 8
(inclusief rusttijd) 2 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 25 gram maïzena
  • 50 gram boter om te smelten
  • 75 gram bloem
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 250 gram boter
  • 7 eidooiers
  • 7 eiwitten
  • 1 theelepel zout
  • 10 theelepels kaneel
  • 3 theelepels gemalen anijs
  • 3 theelepels kruidnagelpoeder
  • 3 theelepels nootmuskaat
  • 4 theelepels kardemompoeder
  • ½ theelepel vanillemerg

Instructies

  • Vet een springvorm van 24 cm doorsnee dun in met boter.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Roer de boter met de suiker tot een lichte, romige massa (ongeveer 10 minuten met een elektrische mixer).
  • Klop de eidooiers één voor één door de botermassa.
  • Zeef de bloem met de maïzena en het zout en spatel dit door de botermassa.
  • Klop de eiwitten tot stevig schuim en spatel het luchtig door het deeg.
  • Verdeel het deeg: 1/3 deel gaat in een aparte schaal.
  • Meng de specerijen en schep ze door dit kleine deel van het deeg.
  • Schep een dun laagje van het lichte deeg in de springvorm en bak het in ongeveer 10 minuten gaar op de onderste richel van de oven.
  • Verhit ondertussen de grill.
  • Smelt de 50 gram boter.
  • Haal de vorm uit de oven, bestrijk de cake dun met gesmolten boter, en schep er een dun laagje gekleurd deeg op.
  • Bak dit 3-4 minuten onder de grill op ongeveer 10 cm afstand.
  • Bestrijk de cake opnieuw dun met boter, schep er een laag licht deeg op en bak ook dit weer 3-4 minuten onder de grill.
  • Herhaal dit proces tot al het beslag op is.
  • Laat de spekkoek in de vorm afkoelen en haal hem dan uit de vorm.
  • Laat de spekkoek op een rooster volledig afkoelen.
  • Laat de spekkoek minstens een dag, maar liever nog enkele dagen rusten voordat je hem aansnijdt.
  • Hij kan ook goed worden ingevroren, verpakt in aluminiumfolie.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveer met een zoete witte wijn zoals een Muscat of een dessertwijn.

Voedingswaarden

Calories: 560 kcal | koolhydraten: 40 g | Protein: 7 g | Vet: 40 g | Zout: 1.3 g | Sugar: 25 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Dessert - Nagerecht / Gebak / Koek
Land van herkomst Indonesië
Feestdagen etc Kerst / Verjaardag