Traditionele spliterwtensoep met soepvlees
Een klassieke spliterwtensoep met rijkgevulde smaken, ideaal om op te warmen tijdens koude dagen.
Ingrediënten
- 400 g droge spliterwten
- 250 g soepvlees
- 40 g boter
- 3 eetlepels room
- 1 dikke wortel
- 1 ui
- 1 takje selderij
- 2 preien
- 1 kruidenbosje peterselie, tijm, laurier
- 1 flinke snuif soda bicarbonaat
- 2 koffielepels zout
- Peper naar smaak
- In boter gefruite korstjes
Instructies
- Week de spliterwten 1 uur in koud water en laat uitlekken.
- Doe de spliterwten in een grote pan, bedek met koud water en breng aan de kook.
- Laat 5 minuten koken, giet af en gooi het water weg.
- Pel de ui en snijd in vieren.
- Snijd de wortel, selderij en preien in stukken.
- Was alle groenten en laat uitlekken.
- Smelt de boter in een grote pan en bak het soepvlees en de groenten 5 minuten tot ze licht kleuren.
- Voeg 2 liter water, de spliterwten, het kruidenbosje, soda en 2 koffielepels zout toe.
- Laat zachtjes koken tot de spliterwten gaar zijn.
- Haal het kruidenbosje en het soepvlees uit de pan.
- Pureer de soep met een staafmixer of keukenmachine.
- Breng de soep opnieuw aan de kook, voeg de room toe en breng op smaak met peper en eventueel extra zout.
- Serveer de soep met goudkleurige korstjes gebakken in boter.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer met een schaaltje goudkleurige korstjes en eventueel een takje verse peterselie.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past uitstekend bij deze soep.
Voedingswaarden
Calories: 230 kcal | koolhydraten: 28 g | Protein: 10 g | Vet: 9 g | Zout: 1.2 g | Sugar: 3 g