Traditionele spliterwtensoep met soepvlees

Een dampende kom spliterwtensoep met prei, wortel, selderij en soepvlees, gegarneerd met verse peterselie en geserveerd met goudbruine croutons, op een rustieke houten tafel met brood en kruiden op de achtergrond.

Traditionele spliterwtensoep met soepvlees

Een klassieke spliterwtensoep met rijkgevulde smaken, ideaal om op te warmen tijdens koude dagen.
Porties: 6 personen
inclusief weektijd) 2 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g droge spliterwten
  • 250 g soepvlees
  • 40 g boter
  • 3 eetlepels room
  • 1 dikke wortel
  • 1 ui
  • 1 takje selderij
  • 2 preien
  • 1 kruidenbosje peterselie, tijm, laurier
  • 1 flinke snuif soda bicarbonaat
  • 2 koffielepels zout
  • Peper naar smaak
  • In boter gefruite korstjes

Instructies

  • Week de spliterwten 1 uur in koud water en laat uitlekken.
  • Doe de spliterwten in een grote pan, bedek met koud water en breng aan de kook.
  • Laat 5 minuten koken, giet af en gooi het water weg.
  • Pel de ui en snijd in vieren.
  • Snijd de wortel, selderij en preien in stukken.
  • Was alle groenten en laat uitlekken.
  • Smelt de boter in een grote pan en bak het soepvlees en de groenten 5 minuten tot ze licht kleuren.
  • Voeg 2 liter water, de spliterwten, het kruidenbosje, soda en 2 koffielepels zout toe.
  • Laat zachtjes koken tot de spliterwten gaar zijn.
  • Haal het kruidenbosje en het soepvlees uit de pan.
  • Pureer de soep met een staafmixer of keukenmachine.
  • Breng de soep opnieuw aan de kook, voeg de room toe en breng op smaak met peper en eventueel extra zout.
  • Serveer de soep met goudkleurige korstjes gebakken in boter.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer met een schaaltje goudkleurige korstjes en eventueel een takje verse peterselie.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past uitstekend bij deze soep.

Voedingswaarden

Calories: 230 kcal | koolhydraten: 28 g | Protein: 10 g | Vet: 9 g | Zout: 1.2 g | Sugar: 3 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Soep / Vlees
Land van herkomst Nederland
Jaargetijde: Winter