Traditionele Weihnachtsstollen
Deze traditionele Duitse Weihnachtsstollen is perfect voor de feestdagen, gevuld met rozijnen, amandelen, en sukade, en afgemaakt met een laagje poedersuiker.
Equipment
- taartrooster
Ingrediënten
- 1 kg bloem
- 1 theelepel zout
- 4 theelepels kardemom
- 200 gram suiker
- 3 zakjes droge gist voor 1500 gram bloem
- 500 gram rozijnen
- 250 gram krenten
- 150 gram sukade
- 250 gram amandelen
- 2 ½ dl lauwe melk
- 150 gram gesmolten boter
- 2 eetlepels citroenrasp
Instructies
- Schep de bloem, het zout, de kardemom en de suiker door elkaar.
- Zeef het mengsel in een grote kom en maak een kuiltje in het midden.
- Bereid de gist volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Wel de rozijnen en krenten gedurende 10 minuten in warm water en laat ze uitlekken.
- Schenk het gistmengsel in het kuiltje in de bloem.
- Voeg de citroenrasp, gesmolten boter en lauwe melk toe.
- Kneed het geheel tot een soepel deeg.
- Vorm een grote bal en leg deze in een wijde kom.
- Dek af met een vochtige doek.
- Laat het deeg 1 uur rijzen op een lauwwarme plek.
- Kneed het deeg opnieuw en voeg de rozijnen, krenten, sukade en gehakte amandelen toe.
- Vorm twee ovale lappen van het deeg en sla deze dubbel.
- Laat de stollen nog 30 minuten narijzen.
- Verwarm de oven voor op 200 °C en bak de stollen in 40-45 minuten goudbruin en gaar.
- Leg de stollen op een taartrooster, bestrijk met gesmolten boter en bestrooi met poedersuiker.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies
Serveer met een zoete witte wijn zoals een Duitse Riesling of een dessertwijn zoals Spätlese.
Voedingswaarden
Calories: 450 kcal | koolhydraten: 75 g | Protein: 8 g | Vet: 14 g | Zout: 0.5 mg | Sugar: 35 g