Twentse speculaaskoekjes met amandel

Twentse speculaaskoekjes met amandel

Heerlijke Twentse speculaaskoekjes met knapperige amandelschilfers en een rijke kruidenmix. Perfect voor bij de koffie of als nostalgisch tussendoortje.
Porties: 25
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediƫnten

  • 1 gram anijszaad
  • 1 gram kardemom
  • 1 gram koriander
  • 1 gram nootmuskaat
  • ¼ theelepel amandelextract
  • ¼ theelepel natriumbicarbonaat
  • 1.5 gram gember
  • 150 gram boter
  • 2 theelepels speculaaskruiden eigen mengsel
  • 20 gram kaneel
  • 200 gram bloem gezeefd
  • 5 gram foelie
  • 5 gram kruidnagel
  • 60 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 65 gram amandelschilfers
  • 65 gram griessuiker
  • Snuifje zout

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 160 graden Celsius.
  • Meng bloem met zout, kruiden en natriumbicarbonaat.
  • Voeg 45 gram amandelschilfers toe als je ze erin verwerkt wilt hebben.
  • Klop de boter romig, voeg suiker en amandelextract toe, klop tot glad beslag.
  • Roer het bloemmengsel door het botermengsel.
  • Vorm het deeg tot een rol van circa 4 cm diameter.
  • Laat het deeg minimaal 1 uur koelen in de koelkast.
  • Snijd de rol in plakjes van 0,5 cm.
  • Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrooi met de resterende amandelschilfers.
  • Bak de koekjes circa 20 minuten tot ze goudbruin zijn.
  • Laat de koekjes afkoelen op een rooster.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:

Serveer met een warme kop koffie of thee voor een nostalgisch genietmoment.
Wijnadvies:
Een glas zoete witte wijn zoals een Muscat past uitstekend bij de kruidige smaken.

Voedingswaarden

Calories: 105 kcal | koolhydraten: 11 g | Protein: 1 g | Vet: 6 g | Zout: 0.05 g | Sugar: 5 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieƫn Koek / Snack / Tussendoortje / Varkensvlees
Land van herkomst Nederland
Jaargetijde: Alle Jaargetijden