Uientaart met ham en champignons
Ingrediënten
- 6 plakjes bladerdeeg of een ronde lap bladerdeeg met een doornee van 30 cm (diepvries)
- 6 flinke uien
- 4 eetlepel(s) olie
- 1 eetlepel(s) suiker
- zout
- versgemalen peper
- 1 eetlepel(s) citroensap
- 250 g kastanjechampignons
- 150 g gekookte ham
- 25 g boter
- 1 theelepel verse of ½ theelepel gedroogde tijm
- ¼ l slagroom
- 2 eierdooiers
- 1 eetlepel(s) maïzena
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Laat het bladerdeeg ontdooien, leg de plakjes op elkaar en rol ze op een met bloem bestrooid werkvlak uit tot een ronde lap met een doorsnee van 30 cm.
- Bekleed daarmee de vorm en prik de bodem met een vork op regelmatige afstanden in.
- Bekleed de vorm met een velletje bakpapier en verdeel de droge peulvruchten over de bodem.
- Zet de vorm circa 15 minuten in de voorverwarmde oven.
- Verwijder het bakpapier en de bonen en laat de taartbodem nog 5 minuten bakken.
- Snijd intussen de schoongemaakte uien in halve ringen en bak ze op middelhoog vuur regelmatig omscheppend in de hete olie tot ze bruin gekleurd zijn.
- Bestrooi ze met de suiker en wat zout en peper en bedruppel met het citroensap.
- Laat nog een paar minuten bakken en van het vuur af afkoelen.
- Snijd de schoongemaakte champignons in plakjes.
- Snijd de ham in reepjes.
- Bak de champignons in de boter tot ze beginnen te kleuren en schep er de ham en de tijm door.
- Doe de slagroom in een kom en roer er de eierdooiers, de maïzena en wat zout en peper door.
- Verdeel de uien over de voorgebakken taartbodem.
- Verdeel er het champignonmengsel over.
- Begiet met het roommengsel.
- Zet de taart nog circa 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer lauwwarm.