Varkenshaas Vol Verrassingen
Dit gerecht zal genieten van de smaakvolle verrassingen van het gehaktmengsel en de romige champignonsaus.
Equipment
Ingrediënten
- 1,4 kg varkenshaas ongeveer 350 g per stuk, voor 4 porties
Vulling:
- 400 g varkensgehakt ongekruid
- Zout en peper naar smaak
- 1 theelepel gedroogde oregano
- Snufje tijm
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 6 zongedroogde tomaten in olie fijngehakt
- 12 zwarte olijven fijngehakt
- 100 g blokjes mozzarella klein gesneden
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- Ontbijtspek of bacon 4 plakjes per varkenshaas
- 3 eetlepels olijfolie
Saus:
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 uien in dunne halve ringen gesneden
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 200 g champignons in plakjes gesneden
- 250 ml room
- Zout en zwarte peper naar smaak
- Bosje basilicum in stukjes gescheurd
- 2 eetlepels bloem
- 100 ml water
Instructies
- Meng alle ingrediënten voor de vulling goed en laat het een uur in de koelkast rusten zodat de smaken goed vermengen.
- Snijd de varkenshaas in de lengte open, maar niet helemaal door.
- Vouw de varkenshaas open en verdeel het gehaktmengsel over de varkenshaas.
- Vouw het vlees goed dicht en wikkel het in plakjes spek of bacon.
- Verpak de varkenshaas in aluminiumfolie en bak het in een voorverwarmde oven op 200°C gedurende 20 minuten (om het vlees voor te garen).
- Haal de varkenshaas uit de folie en bak het mooi bruin en gaar in 3 eetlepels olijfolie in een koekenpan. (Het vlees mag iets roze blijven van binnen, maar moet niet droog zijn.)
- Houd de varkenshaas warm in aluminiumfolie terwijl je de saus bereidt.
- Fruit in het braadvet van het vlees de ui en knoflook tot ze zacht zijn.
- Voeg de champignons toe en bak mee tot ze gekleurd zijn.
- Voeg paprikapoeder toe en bak even mee tot de geuren vrijkomen.
- Voeg de room toe en laat het geheel goed gaar worden.
- Indien nodig, bind de saus met een papje van water en bloem (laat de bloem een paar minuten gaar worden) of gebruik maïzena.
- Meng de gescheurde basilicumblaadjes door de saus.
- Snijd de varkenshaas in plakken en leg deze terug in de oorspronkelijke vorm op een serveerschaal.
- Verdeel de champignonroomsaus over en rondom de varkenshaas.
- Garneer met extra basilicumblaadjes.