Varkenshaasje klassiek doch eigentijds

Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor het gerecht:

  • 1 varkenshaasje
  • 1 bloemkool
  • 1 wortel
  • 1 bos asperges
  • 12 jonge uitjes
  • 300 gr spinazie
  • 2 takjes kervel
  • 150 gr mager gerookt spek
  • 4 kerstomaten
  • 1 sinaasappel de er schil van
  • 75 gr amandelen gemalen
  • 1 glas De Koninck-bier
  • 4 sneden brood
  • boter

Voor de bruine varkensfond:

  • 400 gr varkensbeenderen
  • 2 wortelen
  • 1 ui
  • tijm
  • laurier
  • 1 tak selder
  • ½ lange prei
  • 1 teentje look
  • 2 tomaten
  • peper
  • zout

Instructies

  • Maak het varkenshaasje schoon, snijd het vlees in biefstukjes en kruid die.
  • Kook de wortel even en snijd er lintjes van.
  • Bind ze rond de biefstukjes en kruid.
  • Stoof voor de bruine varkensfond de varkensbeenderen en de groenten in boter bruin.
  • Zet alles onder water en laat 2 uur zachtjes koken.
  • Schil de sinaasappel en snijd de schil in een zeer fijne brunoise.
  • Laat opkoken, giet af en laat drogen.
  • Druk de sneden brood door een zeef en laat het kruim in de oven drogen.
  • Voeg het brood en de sinaasappelschil samen.
  • Maak de asperges en de uitjes schoon en kook ze in gezouten water.
  • Doe hetzelfde met de spinazie, maar dep die achteraf op een keukenhanddoek droog.
  • Kook de bloemkool in water met zout, druk hem door een zeef en breng op smaak met peper en zout, verse boter en gemalen amandelen.
  • Maak de bloemkoolpuree op in een ring en garneer die met de kervel en de kerstomaat.
  • Braad de varkensbiefstukjes roze en houd ze warm.
  • Ontvet de pan, voeg er het bier en de bruine varkensfond bij en laat inkoken.
  • Breng op smaak en maak op met verse boter.
  • Snijd het spek in blokjes en bak die in wat boter.
  • Schik de groenten en het spek op een warm bord.
  • Bedek met wat saus en leg de biefstukjes ernaast.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Varkensvlees
Land van herkomst België