Varkensham met porto-ananas saus
Een sappige en feestelijke varkensham in een rijke porto-ananas saus, perfect voor een speciale maaltijd met familie en vrienden.
Ingrediënten
- 1 varkensham van 1 2 kg
- ½ selderij in stukken gesneden
- 2 worteltjes in stukken gesneden
- 1 grote ui met kruidnagel erin geprikt
- 1 kruidnagel
- 1 kruidenbosje peterselie, tijm, laurier
- 250 ml porto
- 12 schijven ananas uit blik sap behouden
- Zout en peper
Instructies
- Plaats de varkensham in een grote pan, voeg water toe tot het vlees net onder staat en breng aan de kook.
- Schuim het kookvocht af en voeg de selderij, worteltjes, ui met kruidnagel, het kruidenbosje, zout en peper toe.
- Laat de ham ongeveer 1 uur en 45 minuten zachtjes sudderen.
- Haal het vlees uit de pan en laat uitlekken.
- Plaats de ham in een braadslee en overgiet met de porto en het sap van de ananas uit blik.
- Verwarm de oven voor op 180°C en bak de ham 40 minuten.
- Draai de ham halverwege de baktijd om en overgiet regelmatig met de saus.
- Haal het vlees uit de oven en houd warm.
- Voeg de gehalveerde schijven ananas toe aan de braadslee en een beetje bouillon uit de pan.
- Laat de saus nog even inkoken.
- Snijd de varkensham in plakken en overgiet met de porto-ananas saus.
- Leg de halve ananasringen rondom het vlees.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer met aardappelpuree, rijst en spinazie, of aardappelen uit de oven voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte, likeurachtige wijn zoals een Rancio, of een zachte rosé past perfect bij de rijke smaken van dit gerecht.
Voedingswaarden
Calories: 390 kcal | koolhydraten: 18 g | Protein: 38 g | Vet: 16 g | Zout: 1.8 g | Sugar: 14 g