Varkensvlees Stoofpotje met Kriekbier

Stoofpot van varkensvlees met appel, prei en bleekselderij in een lichtrode kriekbier-saus, geserveerd in een stoofpan met veldsla en verse ingrediënten op een houten tafel.

Varkensvlees Stoofpotje met Kriekbier

Een heerlijk Belgisch stoofgerecht met mals varkensvlees, groenten en appel, gestoofd in Kriek Lambic. Serveer met aardappelen of friet en een frisse salade.
Porties: 4
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 15 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 2 appels
  • 2 stengels bleekselderij
  • 75 gram boter
  • 1 teentje knoflook
  • 1 flesje Kriek Lambic
  • 1 laurierblaadje
  • 3 eetlepels natuurazijn
  • 3 eetlepels olijfolie extra vierge
  • wat peper uit de molen
  • 1 prei
  • 600 gram magere hamlappen
  • 1 theelepel groene mosterd
  • 1 ui
  • eventueel wat fijngesneden olijven
  • zout

Instructies

  • Snijd het vlees in stukken van ongeveer 3 cm.
  • Pel en snipper de ui.
  • Verwijder het lelijke blad en de worteltjes van de prei, snijd hem in ringen en was hem in een vergiet.
  • Was de bleekselderij, verwijder de draden en snijd hem in stukjes.
  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in stukjes.
  • Verhit de boter in een braadpan en bak het vlees in ongeveer 8 minuten rondom bruin.
  • Pel de knoflook en pers hem erboven uit.
  • Strooi er zout en peper over.
  • Bak de ui, prei en bleekselderij 1 ongeveer 3 minuten mee.
  • Voeg het laurierblaadje en de Kriek Lambic toe.
  • Laat alles met het deksel op de pan ongeveer 1 uur zachtjes stoven.
  • Voeg de stukjes appel toe.
  • Verwarm het vlees nog ongeveer 15 minuten door en door.
  • Verwijder het laurierblaadje en breng op smaak met zout en peper.
  • Meng voor de dressing de natuurazijn, olijfolie, groene mosterd, een beetje knoflook, peper en eventueel olijven goed.
  • Verdeel de dressing over de veldsla.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer met gebakken aardappelen of friet en een frisse veldsalade met de kriekdressing.
Wijnadvies:
Een glas gekoelde Kriek Lambic past uitstekend bij dit gerecht.

Voedingswaarden

Calories: 480 kcal | koolhydraten: 35 g | Protein: 45 g | Vet: 20 g | Zout: 15 g | Sugar: 20 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Fruit / Hoofdgerechten / Stoofpot / Varkensvlees
Land van herkomst België
Jaargetijde: Alle Jaargetijden