Varkensvlees Stoofpotje met Kriekbier
Een heerlijk Belgisch stoofgerecht met mals varkensvlees, groenten en appel, gestoofd in Kriek Lambic. Serveer met aardappelen of friet en een frisse salade.
Ingrediënten
- 2 appels
- 2 stengels bleekselderij
- 75 gram boter
- 1 teentje knoflook
- 1 flesje Kriek Lambic
- 1 laurierblaadje
- 3 eetlepels natuurazijn
- 3 eetlepels olijfolie extra vierge
- wat peper uit de molen
- 1 prei
- 600 gram magere hamlappen
- 1 theelepel groene mosterd
- 1 ui
- eventueel wat fijngesneden olijven
- zout
Instructies
- Snijd het vlees in stukken van ongeveer 3 cm.
- Pel en snipper de ui.
- Verwijder het lelijke blad en de worteltjes van de prei, snijd hem in ringen en was hem in een vergiet.
- Was de bleekselderij, verwijder de draden en snijd hem in stukjes.
- Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in stukjes.
- Verhit de boter in een braadpan en bak het vlees in ongeveer 8 minuten rondom bruin.
- Pel de knoflook en pers hem erboven uit.
- Strooi er zout en peper over.
- Bak de ui, prei en bleekselderij 1 ongeveer 3 minuten mee.
- Voeg het laurierblaadje en de Kriek Lambic toe.
- Laat alles met het deksel op de pan ongeveer 1 uur zachtjes stoven.
- Voeg de stukjes appel toe.
- Verwarm het vlees nog ongeveer 15 minuten door en door.
- Verwijder het laurierblaadje en breng op smaak met zout en peper.
- Meng voor de dressing de natuurazijn, olijfolie, groene mosterd, een beetje knoflook, peper en eventueel olijven goed.
- Verdeel de dressing over de veldsla.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer met gebakken aardappelen of friet en een frisse veldsalade met de kriekdressing.
Wijnadvies:
Een glas gekoelde Kriek Lambic past uitstekend bij dit gerecht.
Voedingswaarden
Calories: 480 kcal | koolhydraten: 35 g | Protein: 45 g | Vet: 20 g | Zout: 15 g | Sugar: 20 g