Vegetarische Biryani met Gemengde Groenten
Ingrediënten
- 225 g basmatirijst pak à 400 g
- 2 eetlepels magere yoghurt
- 100 g bloemkool
- 75 g sperziebonen
- 1 rode paprika
- 1 tomaat
- 2 rode pepers
- 75 g champignons
- 1 grote ui
- 3 teentjes knoflook
- 3 cm verse gemberwortel
- 1 zakje verse koriander 15 g
- 3 eetlepels olie
- ½ theelepel gemalen komijn
- ½ theelepel kurkuma
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 theelepel zout
- 50 g diepvriesdoperwten
- Snufje nootmuskaat
- 1 eetlepel slagroom
- 3 kruidnagels
- 1 kaneelstokje
- 3 laurierblaadjes
- 1 theelepel gemalen kardemom
Instructies
- Week de rijst ongeveer 15 minuten in ruim koud water in een kom en laat het vervolgens uitlekken in een vergiet.
- Verdun de yoghurt in een kopje met 3 à 4 eetlepels water.
- Maak de groenten schoon: verdeel de bloemkool in kleine roosjes, snijd de sperziebonen, paprika, tomaat, en champignons in stukjes, en snijd de rode pepers in reepjes.
- Pel en snipper de ui en knoflook, en schil en hak de gember fijn.
- Hak de koriander fijn.
- Verhit 1 eetlepel olie in een braadpan.
- Fruit de ui ongeveer 3 minuten zachtjes.
- Voeg de rest van de olie toe, samen met de gemalen komijn, knoflook en gember.
- Bak ongeveer 30 seconden.
- Voeg dan kurkuma, chilipoeder en zout toe en bak alles nog ongeveer 1 minuut.
- Voeg de bloemkool, sperziebonen, paprika, champignons, tomaat, doperwten en pepers toe.
- Stoof afgedekt ongeveer 10 minuten tot de groenten beetgaar zijn.
- Laat nog onafgedekt ongeveer 5 minuten verwarmen en het vocht laten verdampen, zodat er een vrij droge curry ontstaat.
- Roer een snufje nootmuskaat, slagroom en de helft van de gehakte koriander erdoor.
- Breng in een pan 1 liter water met kruidnagels, kaneelstokje, laurierblaadjes en gemalen kardemom aan de kook.
- Voeg de rijst toe en kook deze op hoog vuur ongeveer 2 minuten.
- Giet de rijst af en verdeel over een bord.
- Verwijder de specerijen uit het water en verdeel de rijst in 3 gelijke porties.
- Verdeel een portie rijst over de bodem van de pan.
- Schep de helft van de groentecurry erop.
- Herhaal met een laag rijst en een laag groenten.
- Dek af met de laatste laag rijst.
- Strooi de rest van de gehakte koriander erover en giet het yoghurtmengsel erover.
- Kook afgedekt in ongeveer 25 minuten zachtjes gaar.
- Serveer met bijvoorbeeld gemarineerde jumbogarnalen of lamsvlees.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Probeer deze vegetarische biryani te combineren met een lichte, fruitige witte wijn zoals een RiesVoedingswaarden
Calories: 360 kcal | koolhydraten: 58 g | Protein: 9 g | Vet: 10 g | Zout: 2 g | Sugar: 5 g