Vegetarische Biryani met Gemengde Groenten

Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 225 g basmatirijst pak à 400 g
  • 2 eetlepels magere yoghurt
  • 100 g bloemkool
  • 75 g sperziebonen
  • 1 rode paprika
  • 1 tomaat
  • 2 rode pepers
  • 75 g champignons
  • 1 grote ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 cm verse gemberwortel
  • 1 zakje verse koriander 15 g
  • 3 eetlepels olie
  • ½ theelepel gemalen komijn
  • ½ theelepel kurkuma
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel zout
  • 50 g diepvriesdoperwten
  • Snufje nootmuskaat
  • 1 eetlepel slagroom
  • 3 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 theelepel gemalen kardemom

Instructies

  • Week de rijst ongeveer 15 minuten in ruim koud water in een kom en laat het vervolgens uitlekken in een vergiet.
  • Verdun de yoghurt in een kopje met 3 à 4 eetlepels water.
  • Maak de groenten schoon: verdeel de bloemkool in kleine roosjes, snijd de sperziebonen, paprika, tomaat, en champignons in stukjes, en snijd de rode pepers in reepjes.
  • Pel en snipper de ui en knoflook, en schil en hak de gember fijn.
  • Hak de koriander fijn.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een braadpan.
  • Fruit de ui ongeveer 3 minuten zachtjes.
  • Voeg de rest van de olie toe, samen met de gemalen komijn, knoflook en gember.
  • Bak ongeveer 30 seconden.
  • Voeg dan kurkuma, chilipoeder en zout toe en bak alles nog ongeveer 1 minuut.
  • Voeg de bloemkool, sperziebonen, paprika, champignons, tomaat, doperwten en pepers toe.
  • Stoof afgedekt ongeveer 10 minuten tot de groenten beetgaar zijn.
  • Laat nog onafgedekt ongeveer 5 minuten verwarmen en het vocht laten verdampen, zodat er een vrij droge curry ontstaat.
  • Roer een snufje nootmuskaat, slagroom en de helft van de gehakte koriander erdoor.
  • Breng in een pan 1 liter water met kruidnagels, kaneelstokje, laurierblaadjes en gemalen kardemom aan de kook.
  • Voeg de rijst toe en kook deze op hoog vuur ongeveer 2 minuten.
  • Giet de rijst af en verdeel over een bord.
  • Verwijder de specerijen uit het water en verdeel de rijst in 3 gelijke porties.
  • Verdeel een portie rijst over de bodem van de pan.
  • Schep de helft van de groentecurry erop.
  • Herhaal met een laag rijst en een laag groenten.
  • Dek af met de laatste laag rijst.
  • Strooi de rest van de gehakte koriander erover en giet het yoghurtmengsel erover.
  • Kook afgedekt in ongeveer 25 minuten zachtjes gaar.
  • Serveer met bijvoorbeeld gemarineerde jumbogarnalen of lamsvlees.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:

Probeer deze vegetarische biryani te combineren met een lichte, fruitige witte wijn zoals een Ries

Voedingswaarden

Calories: 360 kcal | koolhydraten: 58 g | Protein: 9 g | Vet: 10 g | Zout: 2 mg | Sugar: 5 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Hoofdgerechten / Rijst
Land van herkomst India
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch