Vegetarische Biryani met Saffraan en Groenten

Een levendige en kleurrijke presentatie van vegetarische biryani met saffraan en groenten, geserveerd in een rustieke kom. De biryani bevat geurige saffraanrijst gemengd met kleurrijke groenten zoals wortelen, doperwten en paprika, gegarneerd met verse koriander en geroosterde noten. De setting bevat een kleurrijk tafelkleed, een klein schaaltje yoghurtsaus, een stuk naanbrood en een glas ijsthee, verlicht door helder natuurlijk licht om de aromatische en uitnodigende uitstraling te benadrukken.

Vegetarische Biryani met Saffraan en Groenten

Een geurige en kleurrijke vegetarische biryani, perfect voor een vullend diner. Gecombineerd met saffraan, groenten en een rijke kruidenmix, is dit gerecht een feest voor de zintuigen.
Porties: 2
Bereidingstijd: 40 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 200 g rijst bij voorkeur basmati
  • 100 g sperzieboontjes
  • 1 paprika fijngesneden
  • 2 tomaten zonder zaad en fijngesneden
  • 100 g doperwtjes diepvries
  • 1 ui in halve manen
  • ½ tl gember geraspt
  • 2 tenen knoflook fijngeperst
  • ½ rode peper gehakt
  • 6 kardemompeulen
  • ½ kaneelstokje
  • 2 laurierbladeren
  • 1 el komijnzaad
  • 10 g saffraan 1/10 g
  • Sap van ½ citroen

Garnering:

  • Korianderblad
  • Rozijnen
  • Cashewnoten

Instructies

  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking of kook ze 8 minuten in ruim water, giet af en laat nog 10 minuten stomen.
  • Breng het citroensap met voldoende water om de bodem van een steelpan te bedekken aan de kook.
  • Haal van het vuur en laat de saffraan er een kwartier in weken.
  • Roer het saffraanaftreksel door de gare rijst.
  • Verhit olie in een pan en voeg het komijnzaad, laurierblad, kaneelstokje en kardemompeulen toe.
  • Fruit de kruiden kort aan.
  • Voeg de ui toe en bak deze tot ze glazig is.
  • Voeg de gember, knoflook en rode peper toe en bak dit mengsel een paar minuten.
  • Doe de sperzieboontjes, paprika en tomaat in de pan en roer goed om.
  • Dek de pan af en laat de groenten zachtjes gaar stoven.
  • Voeg de doperwtjes de laatste vijf minuten toe.
  • Schep de helft van de rijst in een ingevette ovenschaal.
  • Voeg de groenten eroverheen en dek af met de resterende rijst.
  • Garneer met korianderblad, rozijntjes en cashewnoten en zet de biryani 30 minuten in een oven van 200 graden Celsius.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer met een frisse komkommersalade of een yoghurtsaus om het gerecht compleet te maken.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een frisse rosé past goed bij dit gerecht.

Voedingswaarden

Calories: 350 kcal | koolhydraten: 60 g | Protein: 8 g | Vet: 10 g | Zout: 0.8 g | Sugar: 6 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Hoofdgerechten / Rijst
Land van herkomst Indonesië
Jaargetijde: Alle Jaargetijden
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch