Venkel koolrabisalade

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 venkelknol van 300-350 g
  • 2 koolrabi's (300-350 g)
  • 1 gele paprika
  • 1 kleine courgette
  • voor de dressing
  • 1 sjalot
  • 1 eetlepel fijne mosterd
  • 4 eetlepels witte wijnazijn liefst witte balsamico
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 3 takjes basilicum
  • zout
  • peper

Instructies

  • Maak de venkel schoon.
  • Snijd de stengels eraf, bewaar de groene veertjes.
  • Verwijder het kapje aan de onderkant van de knol.
  • Snijd de knol in vieren, verwijder de harde kern en snijd de kwarten vervolgens in reepjes.
  • Maak de koolrabi's schoon.
  • Snijd de stengel met de blaadjes eraf en hak ze fijn.
  • Snijd de knol in vieren en vervolgens in reepjes.
  • Maak de paprika schoon, verwijder het zaad en de zaadlijsten en snijd hem in blokjes.
  • Was de courgette, verwijder de uiteinden, snijd hem in de lengte in vieren en vervolgens in plakjes.
  • Pel de sjalot en hak hem fijn.
  • Klop een dressing van de sjalot, de mosterd, de azijn, de olie, het geperste teentje knoflook, het basilicum in fijne reepjes en zout en peper.
  • Doe alle groenten in een schaal, schenk de dressing erover, meng goed en laat een half uurtje intrekken.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveer met crostini (geroosterde sneetjes brood) bestreken met olijfolie, knoflook en tomaat of foccacia.

Tip:

meng voor een maaltijdsalade 200 g in blokjes gesneden harde geitenkaas of graskaas door de salade.

Info:

Van begin juni tot oktober/november (als de eerste nachtvorst komt) is er weer volop venkel van Nederlandse bodem te koop. Ons klimaat (als het te warm is krijg je geen mooie bolvorm) en de grondsoort in Zuidoost-Nederland zijn bijzonder geschikt voor de teelt van venkel. Venkel gedijt op een vochthoudende, humusrijke zand- of lichte zavelgrond. De groente moet regelmatig kunnen groeien
te koud of nat is ook niet goed. Venkel is door zijn zachte anijssmaak heel geschikt voor een zomerse (maaltijd)salade. Bewaar venkel in de koelkast, behandel de knol voorzichtig, stoten leidt snel tot bruinverkleuring.
Koolrabi heeft een lichtzoete smaak met slechts een zweempje van kool. Rijk aan vitamine C, foliumzuur, calcium en magnesium, vooral in de blaadjes, dus ook deze gebruiken. Fijnhakken en door de salade.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bijgerecht / Salade
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch