Verfrissende Gazpacho met Romige Geitenkaasmousse

Ervaar de frisse smaken van deze gazpacho, perfect gecombineerd met een romige geitenkaasmousse. Een ideaal voorgerecht voor warme dagen.
Porties: 4
(plus koeltijd) 45 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor de Gazpacho:

  • 10 tomaten pomodori, ontveld
  • 7,5 dl tomatensap
  • 1 stengel bleekselderij geschild en in stukken gesneden
  • 1 venkelknol in stukken gesneden
  • 2 sjalotten
  • 2 sinaasappels partjes verwijderd
  • 5 dl olijfolie
  • Snufje cayennepeper
  • Snufje kaneel
  • Zout naar smaak

Voor de Geitenkaasmousse:

  • 500 g geitenkaas zonder korst
  • 1 sjalot fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 bosje dragon fijngehakt
  • 1 bosje basilicum fijngehakt
  • 1 bosje peterselie fijngehakt
  • Citroensap naar smaak
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

Gazpacho:

  • Ontvel de tomaten door ze kort in kokend water te dompelen en vervolgens in ijswater te leggen.
  • Verwijder de schil.
  • Schil en snijd de bleekselderij, venkelknol en sjalotten in stukken.
  • Doe de tomaten, bleekselderij, venkel, sjalotten en sinaasappelpartjes samen met het tomatensap in een blender en pureer tot een gladde massa.
  • Zet het mengsel in de koelkast om goed af te koelen.
  • Zeef de afgekoelde puree om een gladde textuur te verkrijgen en monteer deze met de olijfolie met behulp van een staafmixer.
  • Breng de gazpacho op smaak met cayennepeper, kaneel en zout.
  • Zet het opnieuw in de koelkast om door te koelen.

Geitenkaasmousse:

  • Verwijder de korst van de geitenkaas en snipper de sjalot.
  • Hak de knoflook, dragon, basilicum en peterselie fijn.
  • Pureer de geitenkaas in een keukenmachine tot een gladde massa.
  • Voeg de knoflook, sjalot en kruiden toe en meng goed.
  • Breng de mousse op smaak met zout, peper en citroensap naar smaak.

Dresseren:

  • Schep de gekoelde gazpacho in glazen of kommen.
  • Gebruik een lepel om een kleine quenelle van de geitenkaasmousse te vormen en leg deze voorzichtig in het midden van de gazpacho.
  • Garneer met een plukje kervel of een paar kruidenblaadjes naar keuze.

Notities / Tips / Wijnadvies

Voor een extra frisse smaak kun je de gazpacho enkele uren of zelfs een dag van tevoren bereiden zodat de smaken goed kunnen intrekken.
Serveer met knapperig brood of croutons voor een extra bite.

Wijnadvies:

Een frisse, droge witte wijn zoals een Verdejo of een Sauvignon Blanc past uitstekend bij de frisse smaken van dit gerecht.

Voedingswaarden

Calories: 350 kcal | koolhydraten: 12 g | Protein: 8 g | Vet: 30 g | Zout: 1.2 mg | Sugar: 8 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Soep / Voorgerechten
Land van herkomst Spanje
Geschikt voor Dieët: Glutenvrij / Vegetarisch
Feestdagen etc Picknick