Verrassingsfrites in de herfst

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 400 g aardappels kruimige
  • 450 g bloemkool broccoli, wortel en/of koolrabi
  • 2 eidooiers
  • 35 g koude boter
  • 4-6 eetlepels paneermeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • zout
  • witte peper
  • 1 eetlepel peterselie
  • Voor de tomatenkwarkfritessaus:
  • 3 eetlepels kwark of volle yoghurt
  • 2 eetlepels fritessaus
  • 2 eetlepels tomatenketchup
  • 2 eetlepels bieslook
  • zout
  • peper

Instructies

  • Schil de aardappelen en snijd ze in stukken.
  • Maak de gekozen groenten schoon en snijd ze in stukken.
  • Kook ze samen in een royale pan in kokend water met iets zout in ± 20 minuten gaar.
  • Giet de aardappelen en groente af en laat ze in de pan uitdampen (schud de pan regelmatig, zodat het vocht verdwijnt).
  • Pureer de aardappelen en groente met een pureestamper.
  • Pureer niet met de staafmixer, dan wordt het zetmeel kapot geslagen en krijgt u een 'kauwgompuree'.
  • Klop de eidooiers los, snijd de koude boter in stukjes en voeg beide met het paneermeel (begin met 4 eetlepels en voeg de rest toe, afhankelijk van de consistentie van de puree; hij mag niet te nat, maar zeker niet te droog zijn), het bakpoeder, zout, weinig peper en de fijngeknipte peterselie toe.
  • Verwarm de oven voor op ± 220°C.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier of bakfolie (dit laatste kan worden afgewassen en steeds opnieuw worden gebruikt, verkrijgbaar in kookwinkels).
  • Doe de massa over in een grote spuitzak met grote gladde spuitmond en spuit 'frites' van de puree op de bakplaat.
  • Bak de 'frites' in het midden van de voorverwarmde oven in ± 15 minuten goudbruin en gaar.
  • Maak de tomatenkwarkfritessaus door alle ingrediënten goed met elkaar te vermengen.
  • Voeg eventueel een mespunt suiker toe.

Notities / Tips / Wijnadvies

Kinderen en frites zijn twee handen op één buik, maar kinderen en groenten wil nogal eens problemen opleveren. Met deze 'frites' wordt dit probleem zomaar opgelost. Bovendien is het leuk om samen met de (klein)kinderen deze groentefrites te bereiden.
Kies voor deze 'frites' kruimige aardappelen (voor aardappelpuree) en groente met een even zo lange kooktijd als aardappelen (± 20 minuten) en niet te uitgesproken smaken. Denk aan bloemkool, broccoli, wortel en koolrabi. Een combinatie van groenten met de aardappelen doet het ook altijd goed.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Kinderkoken
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch