Visballetjes in Currysaus

Muchli kari
Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor de visballetjes:

  • 750 g witvisfilet zoals schelvis of kabeljauw
  • Sap van ½ citroen
  • 1 ei
  • ½ theelepel zout
  • Versgemalen zwarte peper
  • 50 g kikkererwtenmeel besan
  • 4 verse groene chilipepers ontpit en fijngehakt
  • 1 middelgrote ui fijngehakt
  • 2 eetlepels broodkruim
  • Plantaardige olie of ghee om te bakken

Voor de saus:

  • 100 g ghee
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook gesnipperd
  • 7 cm pijpkaneel
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 2 theelepels gemalen koriander
  • theelepel kurkuma
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 150 g tomatenpuree
  • 6 dl kippenbouillon
  • Sap van ½ citroen
  • 50 g gedroogde kokos
  • Zaad van 10 kardemompeulen
  • 2 theelepels fenegriekzaad
  • Verse korianderblaadjes ter garnering

Instructies

  • Leg de witvisfilets in een ovenvaste schaal en besprenkel ze met citroensap.
  • Dek af met folie en pocheer ze 15 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C tot de vis gaar is.
  • Laat de vis afkoelen.
  • Klop in een middelgrote kom het ei met zout en peper naar smaak.
  • Zeef het kikkererwtenmeel en voeg al kloppende toe tot een glad beslag ontstaat.
  • Voeg de fijngehakte chilipepers, ui en broodkruim toe aan het beslag en meng tot een stevige pasta.
  • Vorm hiervan circa 20 balletjes ter grootte van een abrikoos.
  • Verhit de olie in een diepe pan en frituur de visballetjes in porties gelijkmatig bruin.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier en houd ze warm in een voorverwarmde oven.
  • Voor de saus: Smelt de ghee in een grote pan en fruit hierin de gesnipperde ui en knoflook goudgeel op een matig vuur.
  • Voeg de pijpkaneel, laurierblaadjes, gemalen komijn, gemalen koriander, kurkuma en chilipoeder toe.
  • Roerbak nog 2 minuten.
  • Roer de tomatenpuree erdoor en breng al roerende aan de kook.
  • Voeg vervolgens langzaam de kippenbouillon en het citroensap toe.
  • Voeg ook de gedroogde kokos toe.
  • Laat de saus 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Maal de kardemompeulen en fenegriekzaad in een vijzel en roer ze door de saus.
  • Voeg de gefrituurde visballetjes toe aan de saus en laat nog 5 minuten zachtjes doorwarmen.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveer de visballetjes in currysaus in een schaal, garneer met toefjes verse koriander en serveer direct.
Geniet van deze heerlijke visballetjes in currysaus!
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Curry's / Hoofdgerechten / Mie / Vis
Land van herkomst Indonesië