Visballetjes in Currysaus
Muchli kari
Ingrediënten
Voor de visballetjes:
- 750 g witvisfilet zoals schelvis of kabeljauw
- Sap van ½ citroen
- 1 ei
- ½ theelepel zout
- Versgemalen zwarte peper
- 50 g kikkererwtenmeel besan
- 4 verse groene chilipepers ontpit en fijngehakt
- 1 middelgrote ui fijngehakt
- 2 eetlepels broodkruim
- Plantaardige olie of ghee om te bakken
Voor de saus:
- 100 g ghee
- 1 grote ui gesnipperd
- 2 teentjes knoflook gesnipperd
- 7 cm pijpkaneel
- 2 laurierblaadjes
- 2 theelepels gemalen komijn
- 2 theelepels gemalen koriander
- 1½ theelepel kurkuma
- 1 theelepel chilipoeder
- 150 g tomatenpuree
- 6 dl kippenbouillon
- Sap van ½ citroen
- 50 g gedroogde kokos
- Zaad van 10 kardemompeulen
- 2 theelepels fenegriekzaad
- Verse korianderblaadjes ter garnering
Instructies
- Leg de witvisfilets in een ovenvaste schaal en besprenkel ze met citroensap.
- Dek af met folie en pocheer ze 15 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C tot de vis gaar is.
- Laat de vis afkoelen.
- Klop in een middelgrote kom het ei met zout en peper naar smaak.
- Zeef het kikkererwtenmeel en voeg al kloppende toe tot een glad beslag ontstaat.
- Voeg de fijngehakte chilipepers, ui en broodkruim toe aan het beslag en meng tot een stevige pasta.
- Vorm hiervan circa 20 balletjes ter grootte van een abrikoos.
- Verhit de olie in een diepe pan en frituur de visballetjes in porties gelijkmatig bruin.
- Laat ze uitlekken op keukenpapier en houd ze warm in een voorverwarmde oven.
- Voor de saus: Smelt de ghee in een grote pan en fruit hierin de gesnipperde ui en knoflook goudgeel op een matig vuur.
- Voeg de pijpkaneel, laurierblaadjes, gemalen komijn, gemalen koriander, kurkuma en chilipoeder toe.
- Roerbak nog 2 minuten.
- Roer de tomatenpuree erdoor en breng al roerende aan de kook.
- Voeg vervolgens langzaam de kippenbouillon en het citroensap toe.
- Voeg ook de gedroogde kokos toe.
- Laat de saus 10 minuten zachtjes pruttelen.
- Maal de kardemompeulen en fenegriekzaad in een vijzel en roer ze door de saus.
- Voeg de gefrituurde visballetjes toe aan de saus en laat nog 5 minuten zachtjes doorwarmen.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer de visballetjes in currysaus in een schaal, garneer met toefjes verse koriander en serveer direct.
Geniet van deze heerlijke visballetjes in currysaus!