Vissoep met lengfilet
Aller Hande 1996
Equipment
- ovenschaal ca. 20 x 30 cm
- keukenpapier
Ingrediënten
- 3 bolletjes gember
- 100 g shii-take
- 1 citroen
- 1 kleine sinaasappel
- 1 ½ rode peper
- 1 ui
- 4 teentjes knoflook
- 1 pot visfond 380 ml, AH,
- 1 pot gevogeltefond 380 ml, AH,
- 1 theelepel oestersaus Chinese Emperor,
- ¼ zakje verse koriander zakje á 15 g,
- 4 bosuitjes
- 4 stukken Iengfilet á ca. 120 g,
- zout
- peper
- 200 g snelkookrijst
- 2 dl klappermelk blikje á 165 ml, Nutco,
- 1 eetlepel olie om in te vetten
Instructies
- Gember in plakjes snijden. Shii-take schoonvegen met keukenpapier.
- Stelen eraf snijden, hoedjes in reepjes snijden.
- Citroen en sinaasappel onder koud water goed schoonboenen en (met dunschiller) heel dun schillen.
- 1/2 Rode peper wassen en met pitjes in stukjes snijden.
- Ui pellen en grof snipperen.
- 2 Teentjes knoflook in de schil (met bolle kant van eetlepel) kneuzen.
- 1 dl Visfond achterhouden.
- Rest van visfond, gevogeltefond, gember, shii-takesteeltjes, citroen- en sinaasappelschil, stukjes peper, ui, knoflook en oestersaus in soeppan aan de kook brengen en ca. 15 minuten afgedekt zachtjes tegen de kook aanhouden.
- Intussen oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3.
- Korianderblaadjes van stelen nemen.
- Stelen grof hakken, blaadjes fijnsnijden.
- Ovenschaal invetten.
- Rode peper wassen, schoonmaken, zaadjes verwijderen -en heel fijn snijden.
- Knoflook pellen en in dunne plakjes snijden.
- Bosuitjes schoonmaken en in ringetjes snijden.
- Vis in schaal leggen en bestrooien met zout, peper, knoflook, koriander en helft van rode peper en bosui.
- Achtergehouden visfond erbij schenken en afdekken met aluminiumfolie.
- In midden van oven vis in ca. 20 minuten gaar laten worden.
- Korianderstelen aan bouillon toevoegen en ca. 5 minuten laten meetrekken.
- Bouillon boven pan door zeef schenken.
- Klappermelk toevoegen en net tegen de kook aan brengen (niet laten koken!).
- Intussen rijst volgens gebruiksaanwijzing gaarkoken.
- Shii-takereepjes, bosuitjes en rest van peper door bouillon roeren.
- Vis elk in diep bord leggen.
- Bouillon erover schenken.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveren met kommetjes rijst.