Vissoep uit de Provence
Aller Hande 1997
Ingrediënten
- 1 envelopje saffraan 0,05 g, Silvo,
- 2 grote tenen knoflook
- 600 g kabeljauwfilet
- 4 tomaten
- 15 gr Provengaalse-kruidenmix verse
- 1 ui
- 1 dunne prei
- 1 stengel bleekselderij
- 3 visbouillontabletten
- 1 stukje sinaasappelschil van ca. 4 cm
- 150 g fruit de mer
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 eetlepel Pastis of Pernod
- zout
- versgemalen peper
- 1 takje peterselie
- 1 dl olijfolie
Instructies
- In kommetje saffraandraadjes ca. 5 minuten weken in 2 eetlepels heet water.
- Knoflook pellen en fijnhakken.
- Kabeljauwfilet in blokjes snijden.
- In kom 3 eetlepels olie, helft van knoflook en helft van saffraandraadjes door elkaar mengen. Kabeljauwfilet erdoor scheppen en ca. 10 minuten laten staan.
- Tomaten inkruisen, enkele seconden onderdompelen in kokend water, afspoelen onder koud stromend water en ontvellen.
- Tomaten in vieren snijden, zaadjes verwijderen en vruchtvlees in blokjes snijden.
- Provençaalse kruiden met dik garen tot bosje bij elkaar binden.
- Ui pellen en grof snipperen.
- Prei schoonmaken, wassen en in dunne ringen snijden.
- Bleekselderij wassen en in plakjes snijden.
- In soeppan rest van olie verhitten.
- Ui, prei, bleekselderij en rest van knoflook ca. 2 minuten zachtjes glazig fruiten.
- Tomaten erdoor roeren.
- Bouillontabletten erboven verkruimelen.
- Toevoegen: 1 liter water, kruidenbosje, sinaasappelschil en rest van saffraan met vocht.
- Aan de kook brengen en ca. 20 minuten op matig hoog vuur laten koken (koken is nodig voor binden van olie en vocht).
- Blokjes kabeljauw met marinade en fruit de mer aan soep toevoegen.
- Soep nog ca. 5 á 8 minuten tegen de kook aan verwarmen.
- Intussen ondiepe schaal en soepterrine voorverwarmen.
- Met schuimspaan blokjes vis en fruit de mer in ondiepe schaal scheppen 'en (onder aluminiumfolie) warm houden.
- Kruidenbosje en sinaasappelschil uit soep verwijderen.
- Tomatenpuree en Pastis door soep roeren.
- Soep op smaak brengen met zout en peper en overdoen in soepterrine.
- Peterselie erboven fijnknippen en erdoor roeren.
- Vis door soep scheppen.
- Serveren met croûtons (in olijfolie gebakken blokjes brood) en rouille.