Vissoep uit de Provence

Aller Hande 1997
Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 envelopje saffraan 0,05 g, Silvo,
  • 2 grote tenen knoflook
  • 600 g kabeljauwfilet
  • 4 tomaten
  • 15 gr Provengaalse-kruidenmix verse
  • 1 ui
  • 1 dunne prei
  • 1 stengel bleekselderij
  • 3 visbouillontabletten
  • 1 stukje sinaasappelschil van ca. 4 cm
  • 150 g fruit de mer
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 eetlepel Pastis of Pernod
  • zout
  • versgemalen peper
  • 1 takje peterselie
  • 1 dl olijfolie

Instructies

  • In kommetje saffraandraadjes ca. 5 minuten weken in 2 eetlepels heet water.
  • Knoflook pellen en fijnhakken.
  • Kabeljauwfilet in blokjes snijden.
  • In kom 3 eetlepels olie, helft van knoflook en helft van saffraandraadjes door elkaar mengen. Kabeljauwfilet erdoor scheppen en ca. 10 minuten laten staan.
  • Tomaten inkruisen, enkele seconden onderdompelen in kokend water, afspoelen onder koud stromend water en ontvellen.
  • Tomaten in vieren snijden, zaadjes verwijderen en vruchtvlees in blokjes snijden.
  • Provençaalse kruiden met dik garen tot bosje bij elkaar binden.
  • Ui pellen en grof snipperen.
  • Prei schoonmaken, wassen en in dunne ringen snijden.
  • Bleekselderij wassen en in plakjes snijden.
  • In soeppan rest van olie verhitten.
  • Ui, prei, bleekselderij en rest van knoflook ca. 2 minuten zachtjes glazig fruiten.
  • Tomaten erdoor roeren.
  • Bouillontabletten erboven verkruimelen.
  • Toevoegen: 1 liter water, kruidenbosje, sinaasappelschil en rest van saffraan met vocht.
  • Aan de kook brengen en ca. 20 minuten op matig hoog vuur laten koken (koken is nodig voor binden van olie en vocht).
  • Blokjes kabeljauw met marinade en fruit de mer aan soep toevoegen.
  • Soep nog ca. 5 á 8 minuten tegen de kook aan verwarmen.
  • Intussen ondiepe schaal en soepterrine voorverwarmen.
  • Met schuimspaan blokjes vis en fruit de mer in ondiepe schaal scheppen 'en (onder aluminiumfolie) warm houden.
  • Kruidenbosje en sinaasappelschil uit soep verwijderen.
  • Tomatenpuree en Pastis door soep roeren.
  • Soep op smaak brengen met zout en peper en overdoen in soepterrine.
  • Peterselie erboven fijnknippen en erdoor roeren.
  • Vis door soep scheppen.
  • Serveren met croûtons (in olijfolie gebakken blokjes brood) en rouille.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Soep / Vis
Land van herkomst Frankrijk