Vlaamse Erwtensoep met Hammetje
Deze traditionele Vlaamse erwtensoep wordt langzaam gekookt met een hammetje en verse groenten, waardoor het een heerlijk wintergerecht is vol smaak en warmte.
Ingrediënten
- 250 g gedroogde erwten
- 2,5 l water
- 1 hammetje
- 1 prei grof gesneden
- 1 selderij grof gesneden
- 2 grote uien grof gesneden
- 1 laurierblad
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Instructies
- Was de erwten en laat ze 24 uur weken in ruim water.
- Reinig de prei, selderij en uien, snijd ze in grove stukken.
- Doe de geweekte erwten, het hammetje, de groenten en het water in een grote pan.
- Voeg het laurierblad, peper en zout toe en breng aan de kook.
- Laat de soep 3 uur zachtjes sudderen op laag vuur.
- Haal het hammetje uit de pan en snijd het in kleine stukjes.
- Verwijder het laurierblad en pureer de soep met een staafmixer of zeef indien gewenst.
- Voeg het gesneden vlees terug in de soep en laat nog 10 minuten zachtjes koken.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer met krokante broodkorstjes of roggebrood met mosterd.Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Pinot Blanc past goed bij de hartige smaak van deze soep.Voedingswaarden
Calories: 400 kcal | koolhydraten: 35 g | Protein: 35 g | Vet: 12 g | Zout: 2.2 g | Sugar: 6 g