Vlaamse Erwtensoep met Hammetje

Een realistische foto van Vlaamse erwtensoep, geserveerd in een keramieken kom op een doorleefde houten tafel. De dikke, groene soep is langzaam gekookt met erwten, ham, prei, selderij en uien voor een stevige, rustieke textuur. Malse stukjes ham drijven op de oppervlakte, terwijl een snufje verse kruiden en knapperige croutons de presentatie afmaken. Een snee rustiek brood ligt ernaast, klaar om te dippen. Op de achtergrond ligt een houten snijplank met extra ham, erwten en een soeplepel, subtiel vervaagd.

Vlaamse Erwtensoep met Hammetje

Deze traditionele Vlaamse erwtensoep wordt langzaam gekookt met een hammetje en verse groenten, waardoor het een heerlijk wintergerecht is vol smaak en warmte.
Porties: 4
Bereidingstijd: 3 uur 15 minuten
weken 1 dag
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g gedroogde erwten
  • 2,5 l water
  • 1 hammetje
  • 1 prei grof gesneden
  • 1 selderij grof gesneden
  • 2 grote uien grof gesneden
  • 1 laurierblad
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Was de erwten en laat ze 24 uur weken in ruim water.
  • Reinig de prei, selderij en uien, snijd ze in grove stukken.
  • Doe de geweekte erwten, het hammetje, de groenten en het water in een grote pan.
  • Voeg het laurierblad, peper en zout toe en breng aan de kook.
  • Laat de soep 3 uur zachtjes sudderen op laag vuur.
  • Haal het hammetje uit de pan en snijd het in kleine stukjes.
  • Verwijder het laurierblad en pureer de soep met een staafmixer of zeef indien gewenst.
  • Voeg het gesneden vlees terug in de soep en laat nog 10 minuten zachtjes koken.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:

Serveer met krokante broodkorstjes of roggebrood met mosterd.

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Pinot Blanc past goed bij de hartige smaak van deze soep.

Voedingswaarden

Calories: 400 kcal | koolhydraten: 35 g | Protein: 35 g | Vet: 12 g | Zout: 2.2 g | Sugar: 6 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Soep
Land van herkomst België
Jaargetijde: Winter