Vliegende Jacob - Zweedse Kip Ovenschotel met Banaan en Pinda's
Ontdek de verrassende combinatie van kip, banaan, spek en pinda's in deze Zweedse klassieker genaamd Vliegende Jacob.
Equipment
- Kookpan voor de rijst
Ingrediënten
- 300 gram kipdijfilet in stukjes gesneden
- 200 gram gerookt spek in stukjes gesneden
- 2 bananen in plakjes gesneden
- 2 dl kookroom
- Scheut chilisaus
- Handvol pinda's
- 300 gram basmati rijst
Instructies
- Kook de basmati rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en houd deze warm door een handdoek om de pan te wikkelen.
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Bak de spekjes in een koekenpan tot ze krokant zijn.
- Haal de spekjes uit de pan en bak de stukjes kipdijfilet in het achtergebleven vet tot ze goudbruin en gaar zijn.
- Meng de kookroom met een scheut chilisaus in een aparte kom.
- Vet een ovenschaal in en leg de gekookte rijst op de bodem.
- Verdeel de gebakken kip over de rijst.
- Leg de plakjes banaan bovenop de kip, gevolgd door de gebakken spekjes en een handvol pinda's.
- Giet als laatste de roomsaus met chilisaus over het geheel.
- Plaats de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak het gerecht gedurende 20 minuten.
- Serveer direct, eventueel met een frisse groene salade.
Notities / Tips / Wijnadvies
Een lichte witte wijn zoals een Riesling of een fruitige rosé past goed bij dit gerecht.
Voedingswaarden
Calories: 600 kcal | koolhydraten: 65 g | Protein: 25 g | Vet: 28 g | Zout: 2.5 mg | Sugar: 10 g