Walnotentaart met Ahornsiroop en Krokante Korst

Walnotentaart met een glanzende maple syrup-topping, geserveerd op een rustieke houten tafel, met een stukje uitgesneden om de rijke, notige vulling te tonen.

Walnotentaart met Ahornsiroop en Krokante Korst

Een heerlijke walnotentaart met de rijke smaak van ahornsiroop en een knapperige korst, perfect voor elke gelegenheid.
Porties: 10 personen
Bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gram bloem
  • ¼ theelepel zout
  • 125 gram koude boter in blokjes
  • 3-5 eetlepels koud water
  • 375 gram walnoten
  • 5 eieren
  • 125 gram bruine basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • ¼ theelepel zout
  • 100 gram ahornsiroop
  • 50 gram zachte boter
  • Schil van 1 citroen of sinaasappel geraspt

Instructies

  • Zeef de bloem in een mengkom en voeg het zout toe.
  • Snijd de koude boter er met twee messen doorheen.
  • Voeg 3-5 eetlepels koud water toe en kneed het snel tot een samenhangend deeg.
  • Wikkel de deegbal in plasticfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Houd 200 gram mooie halve walnoten apart en hak de rest fijn.
  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Rol het deeg uit tot een ronde lap van ongeveer 30 cm en bekleed hiermee de ingevette taartvorm.
  • Klop 4 eieren los met de bruine basterdsuiker, vanillesuiker, zout en ahornsiroop.
  • Roer de zachte boter en geraspte citroen- of sinaasappelschil erdoor tot een glad mengsel.
  • Voeg de fijngehakte walnoten toe en schenk het mengsel op de deegbodem.
  • Verdeel de apart gehouden halve walnoten over de vulling en bestrijk de taart met het losgeklopte ei.
  • Bak de taart in het midden van de oven gedurende 60 minuten, tot hij lichtbruin en stevig is.
  • Laat de taart afkoelen op een rooster en serveer op kamertemperatuur.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:

Serveer met een toefje slagroom of een bolletje vanille-ijs voor extra verwennerij.

Wijnadvies:

Een dessertwijn zoals een Sauternes of een lichtzoete Riesling past perfect bij de rijke smaken van deze walnotentaart.

Voedingswaarden

Calories: 420 kcal | koolhydraten: 38 g | Protein: 9 g | Vet: 27 g | Zout: 0.3 g | Sugar: 20 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gebak / Noten / Taart
Land van herkomst Internationaal
Jaargetijde: Alle Jaargetijden