Winterdessert met Gemberijs, Appelnougatine en Frangipane

Winterdessert met Gemberijs, Appelnougatine en Frangipane

Winterdessert met Gemberijs, Appelnougatine en Frangipane

Een winters dessert dat warme smaken van gember en appel combineert met knapperige nougatine en fris gemberijs. Een perfect einde aan een feestelijk diner.
Porties: 4
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd: 2 uur
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor de gember-appelbol:

  • 250 g bloem
  • ¼ dl lauwe melk
  • 15 g gist
  • 5 g zout
  • 1 ei
  • 50 g gember
  • 1 Granny Smith appel
  • Kaneel
  • Poedersuiker
  • Gemberpoeder

Voor de appelnougatine:

  • 4 appels
  • Voor het sabledeeg:
  • 125 g boter
  • 60 g poedersuiker
  • Zout naar smaak
  • 20 g ei
  • 70 g amandelpoeder
  • 130 g bloem

Voor de frangipane:

  • 125 g boter
  • 100 g amandelpoeder
  • 75 g suiker
  • 100 g eieren
  • 25 g amandelspijs
  • 38 g bloem

Voor de nougatine:

  • 200 g suiker
  • 100 g glucose
  • 100 g amandelen

Voor het gemberijs:

  • 2,5 dl kokosmelk
  • 2,5 dl melk
  • ½ dl gembersiroop
  • 100 g suiker
  • 50 g glucose
  • 80 g eidooier
  • 2 dl room

Voor de garnering:

  • Poedersuiker
  • Muntblaadjes

Instructies

Gember-Appelbol:

  • Meng de melk met de gist en voeg bloem en ei toe.
  • Roer tot een homogene massa.
  • Hak de gember fijn en snijd de appel in brunoise.
  • Meng beide met zout door het beslag en laat onder een vochtige doek rijzen.
  • Snijd de gefermenteerde deegbollen in kleine stukjes en frituur ze tot ze goudbruin zijn.
  • Meng de gebakken bollen met kaneel, poedersuiker en gemberpoeder.

Appelnougatine:

  • Snijd de appels in dunne plakken en droog ze in de oven op lage temperatuur tot ze knapperig zijn.

Sabledeeg:

  • Klop de boter luchtig en voeg poedersuiker, zout, amandelpoeder en ei toe.
  • Meng goed.
  • Voeg de bloem toe en kneed tot een glad deeg.
  • Laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg uit tot een dikte van 3 mm en steek cirkels van 10 cm uit.
  • Bak ze af op 190 graden Celsius gedurende 15 minuten.

Frangipane:

  • Klop de boter luchtig en voeg suiker, amandelpoeder, amandelspijs, eieren en bloem toe.
  • Laat het mengsel 20 minuten rusten.

Nougatine:

  • Rooster de amandelen in de oven op 180 graden Celsius gedurende 5 minuten.
  • Karameliseer de suiker met glucose en roer de warme amandelen erdoor.
  • Giet het mengsel op een siliconenmat en rol het dun uit.
  • Steek cirkels van 8 cm uit en laat ze afkoelen.

Gemberijs:

  • Verhit kokosmelk, melk, suiker en glucose tot het kookpunt.
  • Voeg eidooiers en gembersiroop toe en verwarm tot 85 graden Celsius.
  • Voeg de room toe en laat afkoelen.
  • Draai het mengsel in een ijsmachine tot ijs.

Serveren:

  • Plaats een diep bordje op een vierkant bord.
  • Leg de gefrituurde deegbol in het diepe bord.
  • Zet het appeltaartje ervoor en leg er een bol gemberijs op.
  • Plaats de nougatine op het ijs en garneer met poedersuiker en muntblaadjes.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:
Serveer dit dessert met een glas lichtzoete dessertwijn zoals een Sauternes of een Moscato d'Asti.

Voedingswaarden

Calories: 750 kcal | koolhydraten: 85 g | Protein: 10 g | Vet: 40 g | Zout: 2 g | Sugar: 50 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Dessert - Nagerecht / IJs
Land van herkomst Internationaal
Jaargetijde: Winter
Feestdagen etc Kerst