Witlofsoep met gerookte forel
Ingrediënten
- 1 sjalot of kleine ui
- 350 g witlof
- 15 g boter
- 1 dl witte wijn of in totaal 7 dl bouillon
- verse dille
- 6 dl groentebouillon of visbouillon
- 2 dl koksroom
- zout
- peper
- 100 g gerookte forel
Instructies
- Pel en snipper de sjalot of ui.
- Maak het witlof schoon, was de struikjes en snijd ze in reepjes.
- Houd 2 eetlepels gesneden witlof achter voor de garnering.
- Smelt de boter en bak de sjalot of ui hierin glazig.
- Doe het witlof erbij en bak het al roerend 1-2 minuten.
- Blus met de witte wijn (of een scheut bouillon), roer alles door en schenk de bouillon erbij.
- Breng alles aan de kook en laat de soep, afgedekt, ± 8 minuten zachtjes koken.
- Warm de soep nog even goed door.
- Snijd de gerookte forel in reepjes.
- Knip de dille fijn en houd enkele takjes achter voor de garnering.
- Schenk de room bij de soep en breng deze op smaak met zout en peper.
- Schep er vlak voor het serveren de forel door en garneer met de achtergehouden reepjes witlof en de dille.
Notities / Tips / Wijnadvies
Variatietip 1:
Vervang de gerookte forel door rauwe of gekookte ham. Voeg dan tijdens het bakken van de sjalot of ui 1-2 theelepels mosterd aan de soep toe.Variatietip 2:
Garneer met bieslook in plaats van dille.Variatietip 3:
Neem geen visbouillon, maar groente- of vleesbouillon.Info:
Witlof wordt - om ons als consument een plezier te doen -, helemaal op water gekweekt in plaats van in een laag aarde. Dit kan het hele jaar door en geeft schone, blanke witlof die amper hoeft te worden gewassen en niet meer bitter smaakt. Wel bevat deze witlof meer water en is hij minder compact dan de witlof van de koude grond. Het verwijderen van de kern of pit is in principe niet meer nodig. Het kenmerkende bittertje heeft de teler er de laatste jaren voor het grootste gedeelte uitgeteeld. Houdt u toch niet van het laatste beetje overgebleven bittere smaak, verwijder dan eventuele groene blaadjes van de struikjes.Witlof blijft mooi blank van kleur als u er tijdens het koken enkele druppels citroensap aan toevoegen.
De groente kan in de koelkast ± één week worden bewaard, mits niet in plastic verpakt.
Honderd gram witlof bevat slechts 16 kilocalorieën en zit vol calcium, natrium, ijzer, koolhydraten en vitamine B1, B2 en wat C.