Wontons met venkel en mosselen
Ingrediënten
Voor de vulling:
- 1 venkel waaruit het harde gedeelte is verwijderd, snijd de lamellen vervolgens in stukjes van 1-1½ cm en besprenkel met de Pernod
- 500 gr mosselen
- 1 sjalot
- 1 teentje look
- gember
- droge mosselkruiden
Verder hebben we nodig:
- Hoegaarden Witbier om af te blussen
- zwarte peper
- arachideolie om te wokken en om de wontons in te bakken
Instructies
Eerst enkele nuttige tips:
- Besprenkel de versneden venkel vooraf met wat Pernod.
- Zorg dat de venkel bij het roerbakken niet te zacht wordt.
- Bak de wontons niet in een frituur, want dan worden ze door en door vet, maar in een bodempje arachideolie in de wok.
- Laat na het bakken het teveel aan olie door een vel keukenpapier opslorpen.
- Was de mosselen grondig en verwijder de exemplaren die stuk zijn of blijven openstaan.
- Verhit de wok op hoog vuur.
- Doe er, als de wok walmt, de mosselen in.
- Schep direct goed om en blus even met Witte van Hoegaarden.
- Strooi er daarna wat droge mosselkruiden over en schep alles goed om.
- Vervolgens gaat het deksel op de wok.
- Binnen de 5 minuten zijn de mosselen opengekookt.
- Haal ze uit hun schelp en zeef het kookvocht door een dubbel gaasdoek.
- Laat afkoelen en zet ze apart.
- Hak ¼ van het lookteentje in dunne plakjes.
- Hak de gember fijn tot hooguit een kwart koffielepel.
- Snipper de helft van de sjalot.
- Al deze aromaten dienen enkel om wat diepte en frisheid aan de venkel te geven.
- Ze moeten dus ondergeschikt en in geringe mate worden gebruikt.
- Verhit intussen de gereinigde wok tot zeer heet.
- Giet ½ eetlepel arachideolie in de wok.
- Als de olie walmt, worden de sjalot, de look en de gember er heel erg kort in aangebakken.
- Voeg nu de blokjes venkel toe en roerbak energiek.
- Besprenkel intussen met Pernod.
- Door de intense warmte verdampt de alcohol onmiddellijk en wordt de anijssmaak door de groenten opgenomen.
- Schep alles uit de wok en laat afkoelen.
- Dit hele roerbakproces mag niet langer dan 3-4 minuten duren.
- We zetten nu de ingrediënten klaar om de wontons te maken.
- De afgekoelde mosselen, de geroerbakte groenten en de nodige wontonvelletjes.
- Leg een wontonvel voor je op tafel en schep er in het midden een eetlepel groenten op.
- Leg daar enkele mosselen bovenop.
- Maak de randen rondom nat met water of met losgeklopt ei en plooi de vier zijden, naar boven en naar het midden toe, samen.
- Plaats de wontons een half uurtje in de koelkast.
- Intussen maken we een sausje door het gezeefde mosselkooknat tot de helft te laten inkoken.
- Voeg dezelfde hoeveelheid room toe, laat even doorkoken en bind met klontjes koude boter of sausbinder.
- Roer er flink wat gehakte peterselie onder.
- Giet een bodempje arachideolie in de wok.
- Laat de olie deze keer niet te heet worden: ze mag niet roken.
- Bak telkens een viertal wontons tot ze mooi kleuren.
- Laat de gebakken wontons even op keukenpapier uitlekken.
- Presenteer ze op een bord, samen met individuele potjes saus.
Notities / Tips / Wijnadvies
De wontonvelletjes die we gebruiken zijn ongeveer 10 x 10 cm.
Je koopt ze diepgevroren in pakjes van een paar honderd stuks.
Ook als je dus maar enkele velletjes nodig hebt, moet je het bevroren pakje volledig laten ontdooien om er de nodige velletjes te kunnen afhalen.
Vermits terug invriezen niet mag, leg je de rest van het pakje in een plastic doosje dat
goed kan worden afgesloten.
Je kunt het best bewaren onderaan in de koelkast.
Als je binnen de maand nog eens wontons of dim sum maakt, kun je uit deze voorraad putten.
Je koopt ze diepgevroren in pakjes van een paar honderd stuks.
Ook als je dus maar enkele velletjes nodig hebt, moet je het bevroren pakje volledig laten ontdooien om er de nodige velletjes te kunnen afhalen.
Vermits terug invriezen niet mag, leg je de rest van het pakje in een plastic doosje dat
goed kan worden afgesloten.
Je kunt het best bewaren onderaan in de koelkast.
Als je binnen de maand nog eens wontons of dim sum maakt, kun je uit deze voorraad putten.