Amandelmelk
Amandelmelk is ideaal voor mensen met een koemelkallergie of lactose intolerantie.Zo kun je toch een soort melk drinken zonder last te krijgen van je maag of darmen.
Ingrediënten
- 160 gram amandelen
Instructies
- De amandelmelk blijft een paar dagen houdbaar in de koelkast, dus bepaal zelf hoeveel je denkt op te kunnen in die paar dagen.
- Verder kun je na het proeven van je eerste zelfgemaakte amandelmelk bepalen of je deze de volgende keer dikker wilt hebben of juist dunner.
- Je verandert dan simpelweg de verhouding tussen amandelen en water.
- Laat de noten weken in een kom of in de blender.
- Als je weinig geduld hebt kun je ze minimaal 1 uur laten weken in gekookt (niet kokend) water.
- Maar het gewenste effect bereik je eerder wanneer je ze zo ongeveer 8 uur of langer (bijvoorbeeld een nachtje) laat weken in ongekookt water.
- Hoe langer je de amandelen weekt, hoe romiger de substantie wordt. 2 dagen laten weken is ook prima!
- De amandelen zwellen op wanneer ze water absorberen.
- Na het weken giet je de amandelen af in een vergiet en spoel je de noten schoon met koud water.
- Dit is belangrijk omdat in het water waarin je de amandelen hebt geweekt fytinezuur overblijft.
- Fytinezuur remt de opname van veel voedingsstoffen en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
- Je stopt vervolgens de amandelen (weer terug) in de blender.
- Voeg 750 tot 1000 milliliter water toe.
- Gebruik een paar keer de pulse functie om de geweekte noten te breken en blend de noten vervolgens ongeveer 1-2 minuten op de hoogste stand.
- Plaats de notenmelk zeefzak in een grote kom.
- Giet de amandelmelk langzaam in de notenmelk zeefzak.
- Een groot deel van de amandelmelk stroomt gelijk door in de kom.
- Om de overige amandelmelk uit de pulp te krijgen, knijp je in de zeefzak met pulp net zolang totdat er geen amandelmelk meer uitkomt.
- Als je een beetje geduld hebt houd je dit een paar minuutjes vol.
- Gooi de amandelpulp niet weg! Je kunt deze gebruiken als toevoeging aan je havermout of smoothie.
- Ook kun je de amandelpulp gebruiken in deeg voor bijvoorbeeld muffins.
- Wanneer je de pulp uitspreidt over de ovenplaat en 2-3 uur helemaal droog bakt op lage stand, dan kun je het gebruiken als meel voor in diverse baksels.
- Voor meer schenkgemak kun je de amandelmelk vanuit de kom terug gieten in de blender.
- Spoel de blender wel eerst even schoon.
- Je kunt de amandelmelk ook in een hoge kan bewaren.
- Laat de amandelmelk desgewenst even koelen in de koelkast.
- De amandelmelk is zoals gezegd zo’n 3 tot 4 dagen houdbaar in de koelkast.
- Bewaar deze het liefst afgesloten, op de koudste plek in de koelkast.
- Voilà; je zelfgemaakte amandelmelk is klaar!
Notities / Tips / Wijnadvies
Schud de amandelmelk even alvorens je deze gebruikt.