Artisjoksalade met Grote Garnalen

Porties: 4
Bereidingstijd: 1 uur 10 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 4 verse artisjokken
  • 1 teentje knoflook
  • 2 citroenen
  • 2 takjes tijm
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 dl kruidenazijn
  • 1 laurierblaadje
  • 150 g haricots verts
  • Zout en peper
  • 1 sjalotje
  • 500 g reuzengarnalen diepvries
  • 380 ml visfond
  • ½ knolselderij
  • 6 eetlepels bloemenhoning
  • 1 ½ dl arachideolie

Instructies

  • Breng in een grote pan water aan de kook.
  • Knip de harde puntjes van de artisjokblaadjes en snijd de steel af.
  • Pel de knoflook en halveer het.
  • Pers de citroenen uit.
  • Doe het citroensap, knoflook, olijfolie, tijm, 1 1/2 dl azijn en laurierblaadje in de pan.
  • Kook de artisjokken hierin in 20-30 minuten gaar.
  • Haal de artisjokken uit de pan, laat ze uitlekken in een vergiet en laat ze afkoelen.
  • Pluk de blaadjes van de artisjokken en houd 24 mooie blaadjes apart.
  • Verwijder de onderkant en het 'hooi' zodat alleen de bodem overblijft.
  • Snijd de artisjokbodems in blokjes.
  • Snijd de steeltjes van de haricots verts en kook ze in ruim kokend water met zout in ca.
  • 3 minuten beetgaar.
  • Spoel de haricots verts af met koud water en laat ze uitlekken.
  • Snipper het sjalotje fijn.
  • Snijd de haricots verts in kleine stukjes en meng ze met het sjalotje door de artisjokblokjes.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Ontdooi de reuzengarnalen volgens de gebruiksaanwijzing, pel ze voorzichtig en laat het staartje zitten.
  • Snijd de reuzengarnalen aan de bovenzijde in en verwijder het darmkanaal.
  • Breng de visfond aan de kook in een pan.
  • Haal de pan van het vuur en laat de reuzengarnalen garen en afkoelen in de fond.
  • Neem de helft van de reuzengarnalen uit het kookvocht, snijd ze in stukjes en meng ze door de artisjoksalade.
  • Schil de knolselderij en snijd deze in flinterdunne plakjes.
  • Blancheer de knolselderij ook en laat het uitlekken.
  • Meng in een kom de rest van de azijn en honing door elkaar.
  • Voeg al kloppend met een staafmixer of garde de arachideolie druppelsgewijs toe tot er een lobbig dressing ontstaat.
  • Verdeel de salade over vier borden in ringvorm.
  • Rangschik plakjes knolselderij op de salade en leg rondom 6 artisjokblaadjes.
  • Schep de reuzengarnalen uit het kookvocht, dep ze droog en plaats ze tegen de salade.
  • Schep de dressing even door en verdeel deze over de salade.

Voedingswaarden

Calories: 630 kcal | koolhydraten: 45 g | Protein: 25 g | Vet: 40 g | Zout: 2 mg | Sugar: 30 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Vis / Voorgerechten / Zeevruchten