Basis tomatensaus
2 ansjovisfilets 5 eetlepels olijfolie 2 blikken gepelde tomaten of 500 gram verse tomaten 1 ui 2 teentjes knoflook versgemalen peper en zout takjes tijm basilicum zoetstof kookroom
Instructies
- Verhit de olie op matig vuur in een sauspan met dikke bodem.
- Voeg de ansjovis toe en roeren totdat de ansjovis vanzelf uit elkaar valt.
- Pel en snipper de ui, plet de knoflookteentjes en snijd de basilicum fijn.
- Fruit de ui en de geplette knoflook in de olie met ansjovis; pas op dat de olie niet te heet wordt anders verbrand de knoflook.
- Als de uitjes glazig zijn, doe de gepelde tomaten erbij.
- Als je verse tomaten gebruikt: ontvel de tomaten,verwijder de zaadlijsten en snijd in stukjes).
- Laat de tomaten op laag vuur stukkoken.
- Af en toe roeren en druk de grote stukken tomaat fijn.
- Breng op smaak met de verse kruiden en peper en zout.
- Als de saus te zuur is, voeg dan wat zoetstof toe.
- Voeg een scheut kookroom toe en laat de saus dan inkoken tot het de gewenste dikte heeft.
- Haal de knoflook en takjes tijm eruit.
Notities / Tips / Wijnadvies
. Dit is de basis voor de saus; je kunt hier gehakt, tonijn of zalm aan toevoegen of dit gebruiken als saus bij een ander gerecht.