Bengaalse kikkererwtencurry met witte koolslaatje
Ingrediënten
- 250 gram gedroogde kikkererwten
- water
- zout
- 1 kruidentuiltje
- 1 mespunt bonekruid
- 1 kaneelstokje
- 1 ui
- 2 grote wortelen of 1 rode paprika
- 30 gram gemberwortel geschild en in stukjes gesneden
- 2 eetlepel(s) sesamzaad
- 1 theelepel gemalen koriander
- 1 versnipperd teentje knoflook
- 1 ½ theelepel kummelzaad =karwijzaad
- 1 ½ theelepel cayennepeper
- 250 gram yoghurt
- 1 eetlepel(s) boter
- fijngesneden bieslook
- 250 gram basmatirijst
- mangochutney
Voor het slaatje:
- 400 gram witte kool
- 1 theelepel zout
- 1 rode ui
- 2 eetlepel(s) citroensap
- een mespunt chilipoeder
- 1 eetlepel(s) zonnebloemolie
- 1 theelepel komijnzaad
- 1 theelepel mosterdzaad
- ½ theelepel tijm
Instructies
De avond voordien:
- Laat de kikkererwten een nacht weken in een ruime hoeveelheid gezouten water.
De dag zelf:
- Giet het weekwater weg. Kook de kikkererwten in 45-60 minuten beetgaar in gezouten water met de kaneel, het bonekruid en het kruidentuiltje.
Maak intussen het koolslaatje:
- Snijd de kool heel fijn, strooi er wat zout over en laat 1 uur met een gewicht erop staan - zo drukt u het vocht uit de kool; giet dit af.
- Meng de kool, de ui, het citroensap en de chili door elkaar.
- Verwarm de olie met het komijnzaad, het mosterdzaad en de tijm tot ze opspringen in de pan. Schep de zaden en de olie door de koolsalade.
- Serveer deze salade bij de kikkererwtencurry.
- Snijd de ui en halve ringen en fruit ze in een klont boter.
- Voeg alle kruiden en de gember toe en laat 5 minuten stoven.
- Snijd de wortel in stukjes doe die bij de ui en laat nog 5-10 minuten stoven.
- Roer er de yoghurt door.
- Laat de kikkererwten uitlekken, verwijder de kaneel en het kruidentuiltje en doe de gare erwten bij het yoghurtmengsel.
- Strooi er de fijngesneden bieslook over en serveer met gekookte basmatirijst, 4
- eetlepels mangochutney en het witte koolslatje (eventueel ook een komkommerraita).
- Schenk hierbij een glaasje vers sinaasappelsap met ijswater.