Berliner bollen 2
Boodschappen 12-2006
Ingrediënten
- 300 g bloem
- snufje zout
- 25 g verse gist of ca 12 g gedroogde
- 50 ml lauwe melk
- 50 g suiker
- 65 g gesmolten boter
- 3 eieren
- 2 los geklopte eiwitten
- 1 pot jam naar keuze bv aardbeien of bosbessenjam
- olie om te frituren
- 4 eetlepel(s) rietsuiker
- 1 eetlepel(s) kaneelpoeder
Instructies
- Zeef de bloem in een kom en voeg het zout toe.
- Los de gist op in de melk en roer er een eetlepel suiker door.
- Laat de gist ca 20 minuten staan.
- Zodra er belletjes te zien zijn kan de gist worden gebruikt.
- Voeg eerst de gist toe aan de bloem en vervolgens de gesmolten boter.
- Meng door elkaar.
- Voeg de rest van de suiker toe en één voor één de eieren.
- Mix tot een dik deegachtig beslag en laat dit afgedekt een uur rijzen.
- Bestuif het aanrecht met bloem.
- Rol het deeg hierop uit tot een plak van 1 cm dik.
- Steek er een gelijk aantal rondjes met een middellijn van ca 8 cm uit.
- Bestrijk s e randen met losgeklopt eiwit.
- Druk in de helft van de rondjes een kuiltje.
- Schep een beetje jam in het kuiltje.
- Dek de gevulde rondjes af met de overgebleven rondjes en druk de met eiwit besmeerde kanten op elkaar.
- Dek de bollen af en laat ze een ½ uur rijzen.
- Verhit de olie tot 160 C.
- Bak enkele bollen tegelijk in de hete olie in ca 10 minuten gaar.
- Draai ze tijdens het bakken af en toe om.
- Laat ze op keukenpapier uitlekken.
- Bestrooi de afgekoelde bollen met een mengsel van rietsuiker en kaneelpoeder.