Biryani 3

Hartige rijst met vlees
Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 350 gram Basmatirijst
  • dl water
  • 2 theelepel zout
  • dl kerriesaus
  • 350 gram rundvlees gekookt of lamsvlees of kip in blokjes van 3 cm
  • theelepel kurkuma
  • ½ theelepel gemalen koriander

Garnering:

  • 1 rode paprika of groene paprika ontpit en in ringen
  • 2 eieren hardgekookte gepeld en in schijfjes
  • 3 tomaten stevige / in schijfjes
  • blaadjes koriander

desgewenst

  • fijngeklopt zilverblad
  • varak

Instructies

  • Was de rijst grondig.
  • Breng het water aan de kook in een grote pan met dikke bodem; voeg rijst en zout toe en breng weer aan de kook.
  • Laat de rijst afgedekt 10 minuten zacht koken, giet daarna af en zet apart.
  • Verwarm in een grote pan de kerriesaus met vlees op een laag vuur tot deze borrelt.
  • Voeg de kurkuma en koriander toe en kook al roerend 2 minuten op een hoog vuur.
  • Voeg de rijst toe en schep hem hierin om tot de rijst mooi geel van de kurkuma is.
  • Dek de pan zorgvuldig af, temper het vuur en laat heel zacht 15-20 minuten koken tot de rijst helemaal gaar is.
  • Schep de rijst in een warme schaal en garneer hem met paprika, ei en tomaat.
  • Leg bovenop blaadjes koriander en bestrooi naar wens met zilverblad.
  • Dien direct op.

Notities / Tips / Wijnadvies

Van de Mogolheersers moest de keuken in alle aspecten aan de hoogste
standaard voldoen: voor heel karig uitgeruste rijstschotels gold dat dus ook.
Biryani werd geperfectioneerd om aan rijst een hogere culinaire status te
verlenen: rijst die een vorst waardig was!
In India staan biryani's vaak uren te stomen op hete houtskoolas, hoewel dat
meer voor het gemak dan uit noodzaak is. Volgens ons recept smaakt het in
ieder geval even authentiek.
Iedere rijstsoort is te gebruiken, maar Basmati is het best. Als bijgerecht
volstaat een simpele Raita, salade of chutney; in restaurants wordt er vaak
een kerriesaus bij geserveerd.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Rijst / Vlees
Land van herkomst India