Biryani 4

(met soep vooraf)
Porties: 6 -8 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 800 gram lamsvlees of rundvlees / eventueel enkele stukken met been
  • 2 eetlepel(s) peterselie gehakte
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 1 pijpje kaneel 7-8 cm
  • 1 groene pimento
  • 2 groene Spaanse pepers in stukjes, zonder zaden
  • 1 theelepel kardemompoeder
  • ½ theelepel kruidnagelpoeder
  • 125 gram roomboter
  • 500 gram rijst gewassen en in een zeef uitgelekt
  • 1 eetlepel(s) kurkuma koenjit
  • 1 theelepel korianderpoeder mag iets meer zijn
  • 1 eetlepel(s) gemalen komijn djintan
  • ½ theelepel cayennepeper
  • 1 eetlepel(s) zwarte peper hele
  • 125 gram krenten gewassen en/of rozijnen
  • 6 teentjes knoflook uit de knijper
  • 6 uien
  • 50 gram geschaafde amandelen geroosterde

Instructies

Maak van het vlees als volgt een bouillon:

  • Bedek het vlees tot ± 10 cm met koud water en voeg de peterselie, het gemberpoeder, het zout, ½ pijpje kaneel, de pimento en de Spaanse pepers toe.
  • Breng het geheel aan de kook, haal het schuim er met een schuimspaan af en laat door sudderen tot het vlees mals is (1-3 uur, afhankelijk van de soort vlees en de grootte van de stukjes (met stukjes lamsvlees van ± 5 cm duurt het 3/4-1 uur)).
  • Haal het vlees uit de pan, maak het droog en pers de bouillon door een zeef.
  • Van deze bouillon kunt u een heerlijke soep maken door stukjes bleekselderij, bloemkool, uiringen en ontvelde tomaten (deze het laatst) toe te voegen en te koken.
  • Tevens kunt u wat extra kruiden toevoegen, zoals tijm, oregano, dragon en stukjes bieslook.
  • Doe de kruidnagels en de rest van het pijpje kaneel, in stukjes, in een zakje van neteldoek (ook kunt u kruidnagelpoeder en kaneelpoeder direct aan de rijst toevoegen, maar neem hiervan niet te veel!).

De Biryani zelf

  • Maak boter en/of olie heet en bak de rijst hierin, goed roerend, met 3/4 van de hoeveelheden kurkuma, koriander, komijn en cayennepoeder.
  • Voeg, als de rijstkorrels bijna doorzichtig zijn geworden, het zakje van neteldoek met inhoud (of kruidnagel- en kaneelpoeder), de peperkorrels, de gewassen rozijnen en/of krenten, de knoflook en voldoende water om de rijst met 2-3 cm te bedekken toe.
  • Voeg wat zout toe, breng het geheel aan de kook en laat het op laag vuur doorsudderen.
  • Smelt intussen boter in een braadpan of grote koekenpan en bak het vlees met de rest van de kurkuma, koriander, komijn en cayennepoeder goed bruin.
  • Neem het vlees dan uit de pan.
  • Verdeel de uien in vieren, scheid ze in lagen en bak ze snel in het bakvet van het vlees, zodat ze wel bruin worden, maar nog steeds knapperig zijn (dus niet te gaar).
  • Voeg de geroosterde amandelen en het vlees toe, meng alles goed en houd het warm.
  • Voeg, als de rijst gaar is, de inhoud van de braadpan toe, meng goed en verhit het geheel even goed.

Notities / Tips / Wijnadvies

U kunt de rijst en het vlees ook apart serveren.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Lamsvlees / Rijst / Vlees
Land van herkomst India