Bouillabaisse met saffraan aardappelen

Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor de basisbouillon:

  • 450 milliliter olijfolie
  • 1 groot bouquet garni
  • 400 gram uien grof gehakt
  • 800 gram tomaten zeer rijpe,grof gehakt
  • 2 grote preien alleen het wit, in plakken
  • 12 teentjes knoflook ongepeld en gekneusd
  • 2 venkelknollen grof gehakt takjes verse basilicum, kervel en peterselie
  • 3 kilogram gesorteerde mediterrane vissoorten van minstens 3 van de volgende soorten: lipvis,roodbaars, schorpioenvis, zeebrasem, pieterman, grote garnalen, zeebaars, mul en gestroopte zeepalingfilets

Voor het garnituur:

  • Wat olijfolie voor het serveren
  • 2 eetlepels gesnipperde bieslook
  • 2 flinke snufjes saffraandraadjes
  • 1 kilogram kleine nieuwe aardappelen heel gelaten en geboend
  • 2 kilogram gesorteerde vis van minstens 3 van de volgende soorten: zonneviszeeduivel, zeebaars, grauwe poon, mul en zeebrasem

Instructies

  • Prepareer eerst alle vis door ze te schubben, bij te snijden en de vinnen eraf te snijden.
  • Houd de koppen heel, maar verwijder de kieuwen.
  • Laat de garnalen heel. Laat van pietermanvis de giftige stekels door de visverkoper verwijderen.
  • Bereid de rest van de vis voor het garneren voor door ze te schubben, schoon te maken, bij te snijden en de koppen af te snijden.
  • Snijd de vis in stukken.
  • Verhit voor de bouillon de olie in een grote pan en voeg de prei, ui, knoflook, tomaten, het bouquet garni, de venkelknollen, kruidensteeltjes en vis toe.
  • Laat alles onder regelmatig omscheppen ca. 20 minuten op een laag vuur zweten.
  • Giet er 6 liter koud water over, breng aan de kook en laat 45 tot 50 minuten sudderen.
  • Neem de pan van het vuur en laat 20 minuten staan, zodat alle smakken zich kunnen ontwikkelen.
  • Maak intussen het aardappelgarnituur:
  • kook de aardappelen met de saffraan tot ze half gaar zijn.
  • Giet ze af.
  • Passeer de visbouillon door een roerzeef of grote zeef en druk alles met de achterkant van een opscheplepel aan.
  • Gooi de graten en andere overblijfselen weg.
  • Giet de bouillon dan twee keer over in een fijne zeef en wrijf hem er telkens door met de achterkant van een opscheplepel.
  • Proef en breng op smaak met zout en peper.
  • Maak de bouillabaisse af door de voorgekookte aardappelen in een grote kasserol of pan te doen en er de visbouillon over te gieten.
  • Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 5 minuten sudderen.
  • Schep er de bewaarde stukken vis voor het garneren door en sprenkel er wat olijfolie over.
  • Laat nog 7 tot 10 minuten sudderen, of tot de vis net gaar is.
  • Schep met een schuimspaan stukken vis uit de bouillon en doe die in een voorverwarmde terrine.
  • Giet er de bouillon over en garneer met het bieslook.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Soep / Vis / Voorgerechten
Land van herkomst Frankrijk