Brabantse gevogeltekroket

Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 2 kipfilets
  • 1 takje selder
  • ½ ui
  • 1 kruidentuiltje
  • 1 liter water
  • 2 witloofstruikjes
  • boter
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat
  • 120 gr bloem
  • ½ dl room
  • 1 eetlepel olie
  • 2 eiwitten
  • ½ pakje paneermeel

Voor extra saus:

  • 2 dl room
  • 2 witloofstruikjes
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat
  • 1 tuiltje waterkers of veldsla
  • 4 kerstomaatjes
  • 4 halve schijfjes citroen

Instructies

  • Snijd de kipfilets in kleine stukjes.
  • Reinig het takje selder en versnipper het, samen met de ui.
  • Breng dit met de kipfilets, het kruidentuiltje en 1 liter water aan de kook en laat dit 15-20 minuten zachtjes koken.
  • Reinig de witloofstruikjes, snipper ze fijn en stoof ze in een klontje boter.
  • Breng op smaak met peper, zout en muskaatnoot.
  • Haal de kipfilets, als ze gaar zijn, uit het kookvocht en zeef het sap door een puntzeef.
  • Laat het sap nog even inkoken tot u ½ liter overhoudt.
  • Snijd de kipfilets in stukjes en voeg ze bij het gestoofde witloof.
  • Smelt voor de roux 100 gr boter en roer er de bloem onder.
  • Laat dit mengsel goudblond bakken en doe er dan het kippekookvocht bij.
  • Roer stevig door om aanbranden te vermijden.
  • Doe er dan de room bij, breng op smaak met peper en zout en haal er de kipblokjes en het gestoofde witloof door.
  • Meng alles goed en giet het uit op een ingeoliede plaat.
  • Laat de vulling in de koelkast 1 uur afkoelen en maak er mooie bolletjes of cilindertjes van.

Paneer deze op z'n Engels:

  • Strooi een weinig bloem in een bord, klop 2 eiwitten los in een ander bord en strooi flink wat paneermeel in een derde bord.
  • Rol de kroketten achtereenvolgens door de bloem, het eiwit en door het paneermeel.
  • Bewaar de kroketten in een diepvriezer.
  • Dompel de diepgevroren of gekoelde kroketten in heet frituurvet van 180°C en laat ze 5-7 minuten bakken.

Intussen heeft u de tijd om een extra saus te maken:

  • Versnipper de witloofstruikjes en laat ze in de room gaar sudderen.
  • Mix even kort af en breng op smaak met peper, zout en muskaatnoot.
  • Reinig de waterkers en de kerstomaatjes en snijd de citroen in halve schijfjes.
  • Schik per bord een toefje waterkers, 1 kerstomaatje, ½ schijfje citroen en 2-3
  • Brabantse gevogeltekroketten.

Notities / Tips / Wijnadvies

De extra saus geeft dit gerecht iets heel speciaals.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gevogelte / Hapjes / Kip / Snack / Voorgerechten / Warme hapjes
Land van herkomst België