Was de spliterwten, week ze met het zout 3-4 uur onder water en laat ze vervolgens in een zeef uitlekken.
Schil de winterwortel, was hem en snijd hem in dunne plakjes.
Pel de ui en snipper hem grof.
Trek de draden van de bleekselderij, was de stengels en snijd ze in stukjes.
Was de bladselderij, sla het uit en hak het grof, maar houd wat blaadjes achter voor de garnering.
Doe de uitgelekte erwten met de schoongemaakte groenten, de krabbetjes en de bouillon in een ovenvaste schaal (inhoud 2 liter) en breng het afgedekt in ± 15 minuten op vol vermogen aan de kook.
Schakel terug naar een kwart van het vermogen en laat de soep (afgedekt) 40-45 minuten trekken.
Roer de doperwten erdoor en laat de soep afgedekt 30 minuten staan.
Neem het vlees van het bot en pureer de soep met de gepelde tomaten, de worcestershiresaus en naar smaak zout en peper in een keukenmachine of blender.
Snijd de ham in kleine blokjes en doe die, samen met hetsoepvlees en de soep, terug in de omgespoelde schaal.
Verwarm de soep (afgedekt) nog 14-16 minuten op vol vermogen tot ze gloeiendheet is.
Garneer voor het serveren met enkele blaadjes selderij.