Christoffelvlaai

Christoffelvlaai

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Ingrediënten voor vlaaibodem :

  • 250 gram bloem
  • 4 gram droge gist of 8 gr verse gist
  • 30 gram kristalsuiker
  • 2 gram zout
  • 40 gram boter op kamertemperatuur
  • 2 kleine eitjes
  • 50 gram melk handwarm

Ingrediënten voor de vulling:

  • 1 pot kersen op sap
  • el aardappelzetmeel ca
  • 50 gram suiker
  • 500 ml slagroom
  • 50 Gram poedersuiker
  • 150 gram chocolade donkere / gesmolten

Ingrediënten voor de schuimplaat:

  • 100 gram eiwit
  • 100 gram suiker
  • 100 gram poedersuiker

Ingrediënten voor de afwerking:

  • Cacaopoeder
  • Chocolade krullen

Instructies

  • Start eerst met de schuimplaat.
  • Klop de eiwitten stijf en voeg telkens een beetje suiker toe totdat je mooie stijve glanzende pieken hebt.
  • Voeg nu beetje bij beetje de poedersuiker toe en laat de machine verder kloppen.
  • Neem een bakblik en bekleed dit met bakpapier.
  • Leg er nu een stevige dot eiwit op en smeer dit uit tot een mooie ronde cirkel van circa 1 cm dikte en zorg dat de cirkel kleiner is dan je bakvorm.
  • Bak de schuimplaat in de oven op 90°C in ca 1.5 tot 2 uur af.
  • Steek tussen de deur van je oven en de oven een houten lepel of theedoek zodat het vocht weg kan tijdens het bakken.
  • Ga verder met het deeg voor de vlaai.
  • Meng alle ingrediënten behalve het zout in de keukenmachine.
  • Laat een vijftal minuten kneden en voeg dan het zout toe.
  • Laat de machine nog een 10 minuutjes kneden en leg dan het deeg in een andere kom.
  • Laat ca 1 uur rijzen.
  • Rol na het rijzen het deeg uit tot een ronde lap die iets groter is dan de vlaaibodem.
  • Leg het deeg in de vorm en duw voorzichtig de randen aan.
  • Prik met een vork redelijk wat gaatjes in de bodem en rol met de deegrol de randen mooi af.
  • Laat nog eens een half uurtje rijzen en duw daarna de randen nog even aan zodat ze boven de vorm uitkomen.
  • Doe de kersen in een steelpan en houd een beetje sap apart. Voeg de suiker toe aan de kersen en breng ze aan de kook.
  • Meng de rest van het sap met het aardappelzetmeel.
  • Wanneer de kersen koken bind je de kersen met het aardappelzetmeel.
  • Laat de kersen nu iets afkoelen.
  • Leg de kersen nu in de bodem en bak het in zijn geheel af in een voorverwarmde oven van 200 graden in circa 20 à 25 minuten.

De chocolademousse:

  • Als je iets meer tijd hebt smelt dan de chocolade in 200 ml slagroom.
  • Voeg daarna de rest van de koude room toe en zet het in de koelkast tot het geheel echt koud is.
  • Voeg de poedersuiker toe en klop de chocoladeslagroom stijf.
  • Je krijgt dan een mooie egale chocomousse.
  • Heb je minder tijd dan volg je deze wijze.
  • Klop de slagroom (500ml) samen met de poedersuiker half stijf.
  • Voeg hieraan de gesmolten chocolade toe en klop de slagroom nu verder stijf.
  • Leg nu een dunne laag mousse op de kersen en strijk het geheel uit met een paletmes.
  • Neem de schuimplaat en leg deze er boven op.
  • Leg weer een dunne laag mousse op de schuimplaat en strijk mooi uit.
  • Strooi er wat chocolade krullen op.
  • Neem een spuitzak en doe hierin de chocolademousse.
  • Spuit mooie rozetten langs de rand.
  • Werk de rozetten af met wat cacaopoeder of een koffieboontje.
  • Laat de taart nog een uurtje opstijven in de koelkast.

Notities / Tips / Wijnadvies

Bewaar deze vlaai in een taartdoos in de koelkast, dit voorkomt dat de chocomousse geurtjes opneemt van andere etenswaren in de koelkast.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Taart
Land van herkomst België