Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
Ingrediënten voor vlaaibodem :
- 250 gram bloem
- 4 gram droge gist of 8 gr verse gist
- 30 gram kristalsuiker
- 2 gram zout
- 40 gram boter op kamertemperatuur
- 2 kleine eitjes
- 50 gram melk handwarm
Ingrediënten voor de vulling:
- 1 pot kersen op sap
- 1½ el aardappelzetmeel ca
- 50 gram suiker
- 500 ml slagroom
- 50 Gram poedersuiker
- 150 gram chocolade donkere / gesmolten
Ingrediënten voor de schuimplaat:
- 100 gram eiwit
- 100 gram suiker
- 100 gram poedersuiker
Ingrediënten voor de afwerking:
- Cacaopoeder
- Chocolade krullen
Instructies
- Start eerst met de schuimplaat.
- Klop de eiwitten stijf en voeg telkens een beetje suiker toe totdat je mooie stijve glanzende pieken hebt.
- Voeg nu beetje bij beetje de poedersuiker toe en laat de machine verder kloppen.
- Neem een bakblik en bekleed dit met bakpapier.
- Leg er nu een stevige dot eiwit op en smeer dit uit tot een mooie ronde cirkel van circa 1 cm dikte en zorg dat de cirkel kleiner is dan je bakvorm.
- Bak de schuimplaat in de oven op 90°C in ca 1.5 tot 2 uur af.
- Steek tussen de deur van je oven en de oven een houten lepel of theedoek zodat het vocht weg kan tijdens het bakken.
- Ga verder met het deeg voor de vlaai.
- Meng alle ingrediënten behalve het zout in de keukenmachine.
- Laat een vijftal minuten kneden en voeg dan het zout toe.
- Laat de machine nog een 10 minuutjes kneden en leg dan het deeg in een andere kom.
- Laat ca 1 uur rijzen.
- Rol na het rijzen het deeg uit tot een ronde lap die iets groter is dan de vlaaibodem.
- Leg het deeg in de vorm en duw voorzichtig de randen aan.
- Prik met een vork redelijk wat gaatjes in de bodem en rol met de deegrol de randen mooi af.
- Laat nog eens een half uurtje rijzen en duw daarna de randen nog even aan zodat ze boven de vorm uitkomen.
- Doe de kersen in een steelpan en houd een beetje sap apart. Voeg de suiker toe aan de kersen en breng ze aan de kook.
- Meng de rest van het sap met het aardappelzetmeel.
- Wanneer de kersen koken bind je de kersen met het aardappelzetmeel.
- Laat de kersen nu iets afkoelen.
- Leg de kersen nu in de bodem en bak het in zijn geheel af in een voorverwarmde oven van 200 graden in circa 20 à 25 minuten.
De chocolademousse:
- Als je iets meer tijd hebt smelt dan de chocolade in 200 ml slagroom.
- Voeg daarna de rest van de koude room toe en zet het in de koelkast tot het geheel echt koud is.
- Voeg de poedersuiker toe en klop de chocoladeslagroom stijf.
- Je krijgt dan een mooie egale chocomousse.
- Heb je minder tijd dan volg je deze wijze.
- Klop de slagroom (500ml) samen met de poedersuiker half stijf.
- Voeg hieraan de gesmolten chocolade toe en klop de slagroom nu verder stijf.
- Leg nu een dunne laag mousse op de kersen en strijk het geheel uit met een paletmes.
- Neem de schuimplaat en leg deze er boven op.
- Leg weer een dunne laag mousse op de schuimplaat en strijk mooi uit.
- Strooi er wat chocolade krullen op.
- Neem een spuitzak en doe hierin de chocolademousse.
- Spuit mooie rozetten langs de rand.
- Werk de rozetten af met wat cacaopoeder of een koffieboontje.
- Laat de taart nog een uurtje opstijven in de koelkast.
Notities / Tips / Wijnadvies
Bewaar deze vlaai in een taartdoos in de koelkast, dit voorkomt dat de chocomousse geurtjes opneemt van andere etenswaren in de koelkast.