Faisan à la Bourguignonne

Bourgondische fazant
Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 fazant
  • 6 sjalotjes
  • 1 teentje knoflook
  • 125 g boter
  • 2 uien
  • 1 grote wortel
  • 150 g borstspek
  • 20 g bloem
  • 1 dl bouillon
  • 5 dl bourgognewijn
  • mosterd
  • laurier
  • tijmpoeder
  • gemberpoeder
  • kruidnagelpoeder
  • 24 champignons
  • zout
  • peper

Instructies

  • Schil en hak de sjalotjes.
  • Schil en pers de knoflook.
  • Schil en hak de uien fijn.
  • Schil de wortel en snij ze in brunoise.
  • Maak de champignons schoon.
  • Snij het spek in vier stukken.
  • Leg deze in een pan met water, breng het aan de kook en laat 3 minuten koken.
  • Giet het af en spoel het spek af onder koud water.
  • Droog het af en snij het in brunoise.
  • Snij de fazant in stukken.
  • Hak het karkas klein.
  • Smelt 40 g boter in een pan.
  • Sauteer hierin het gehakte karkas.
  • Voeg uien wortel en spek toe.
  • Als alles goed bruin is voeg dan de bloem toe.
  • Laat ook deze bruin kleuren en geef er de rode wijn bij, zout en peper en een beetje van de vier specerijen: tijmpoeder, gemberpoeder,kruidnagelpoeder en laurierpoeder.
  • Voeg er dan nog een lepeltje mosterd bij en de knoflook.
  • Laat 30 minuten op zacht vuur koken.
  • Het moet tot de helft reduceren.
  • Smelt ondertussen 60 g boter in een andere pan en sauteer hierin de stukken fazant samen met de sjalotjes bruin.
  • Sauteer de champignons in de rest van de boter, geef er zout en peper over.
  • Passeer de saus onder druk.
  • Voeg ze bij de fazant en laat nog 35 minuten zachtjes koken.
  • Leg de stukken fazant op een voorverwarmde dienschaal en omring ze met champignons.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gevogelte / Hoofdgerechten
Land van herkomst Frankrijk