Faisan aux figues

fazant met vijgen
Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 fazant
  • 500 g gedroogde vijgen
  • 100 g boter
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 kruidnagels
  • 2 sneden brood 2 cm dik
  • 5 dl port
  • 1 dl cognac
  • 1 takje tijm
  • 1 blaadjes laurier
  • nootmuskaat
  • zout
  • peper

Instructies

  • De avond voor gebruik zetten we de vijgen in een marinade.
  • Verwijder hiervoor de steeltjes van de vijgen, verwarm de port tot lauwwarm, voeg de
  • kruidnagels en wat nootmuskaat toe en voeg de vijgen toe.
  • Laat ze de hele nacht marineren.
  • Bestrooi de fazant van binnen en buiten met peper en zout.
  • Houd de lever apart.
  • Leg de fazant in een ovenvaste schaal.
  • Doe er 50 g boter in stukjes over.
  • Smelt de rest van de boter en giet deze er ook over.
  • Schuif de schaal in een oven van 200ºC.
  • Laat ze daar 20 minuten en bedruip de fazant vaak met het braadvocht.
  • Als de fazant mooi van kleur is halen we ze uit de oven, doen ze dan in een diepe pan.
  • Voeg het braadvocht toe en de cognac.
  • We leggen er de ongeschilde teentjes knoflook, tijm, laurier en 1 dl marinadevocht van de vijgen bij.
  • Bedek de pan met het deksel en laat nog 35 minuten zachtjes koken.
  • Breng ondertussen de vijgen met marinadevocht zachtjes aan de kook en laat ze 20 minuten koken.
  • Snij de korsten van het brood en smeer de sneden in met wat boter.
  • Wrijf de lever fijn en smeer ze op het brood.
  • Laat het brood onder de grill bruinbakken.
  • Vijf minuten voor het eiende van de kooktijd van de fazant voegen we de vijgen toe.
  • Laat de saus even koken zonder deksel op de pan.
  • Leg het brood op een voorverwarmde schaal en legd e fazant erop.
  • Omring het geheel met vijgen.
  • Geef de saus in een sauspan erbij en serveer direct.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Fruit / Gevogelte / Hoofdgerechten
Land van herkomst Frankrijk