Gajar Halwa
Gajar ka halwa, ook bekend als gajorer halua, Gajrela, Gajar Pak en Carrot halwa is een zoete dessertpudding op wortelbasis van het Indiase subcontinent.
Equipment
Ingrediënten
- 5 gram cashewnoten rauwe
- 300 gram wortels
- 500 milliliter amandelmelk ongezoete
- 6 zachte Medjoul dadels
- Handje rozijnen
- ½ theelepel kardemom
Ter decoratie:
- rozijnen
- amandelschaafsel
- pistachenoten
Instructies
- Week minimaal 4 uur van tevoren 65 gram van de cashews (bewaar de overige 20 gram voor stap 5) in water.
- Schil en rasp de wortels en breng ze samen met de amandelmelk en de kardemom zachtjes aan de kook in een grote pan met dikke bodem.
- Draai het vuur lager en laat het zo’n 30 minuten of totdat de meeste melk is verdampt koken.
- Blijf tussentijds goed roeren.
- Doe ondertussen de cashews, ontpitte dadels en 200 milliliter water in een blender of keukenmachine en mix tot een gladde, romige pasta.
- Meng deze pasta, de rozijnen en de overgebleven 20 gram hele cashews door de halwa en verwarm het geheel nog even een paar minuutjes op laag vuur.
- Blijf goed roeren totdat er een romige textuur is ontstaan en draai dan het vuur uit.
- Verdeel de halwa over 6 schaaltjes en garneer met pistachenoten, rozijntjes, amandelschaafsel en eventueel extra cashews of geraspte wortel.
Notities / Tips / Wijnadvies
Koud ook erg lekker!
Je kunt het, goed afgedekt, maximaal 3 dagen bewaren in de koelkast.