Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
Instructies
- De vulling is heel eenvoudig: laat 350 gr. Gedroogde pruimen 1 nacht weken, meng deze met 750 gr. In plakjes gesneden appels (gewagen na het schillen en het verwijderen van de klokhuizen}, voeg wat zout toe en eventueel wat suiker.
- Vul de gans met het fruit.
- Weeg de gevulde gans en reken voor de braadtijd 15 minuten per 450 gr. En daarna nog eens 15 minuten extra.
- Zet de gans eerst in een vrij hete oven, 220 a 230 graden; draai nadat de helft van de braadtijd verstreken is, de oven wat lager, tot 190 graden als u de gans graag heel gaar hebt kunt u de braadtijd verlengen tot 18 min per 450 gram om te voorkomen dat de gans vet wordt moet men na 45 minuten voorzichtig het vel doorprikken met een vleespen of vork; het vet spat er dan uit.
- Prik echter niet te diep, want dan wordt het vlees vet.
- Herhaal dit als de gans gaar is of 30 a 40 minuten na het eerste prikken.
- Het vet uit de braadslede kan gebruikt worden om een rode koolschotel klaar te maken.
- Schaaf de rode kool en doe dit in een pan met een beetje water, 1 eetlepel citroensap of azijn, peper en zout, een schepje suiker en 1 a 2 eetlepels van het vet wat uit de gans is gedropen.
- Kook de rode kool in ca. 1 uur gaar onder nu en dan omscheppen.
- Voeg degewenst 2 a 4 eetlepels karwijzaad toe.
- Serveer de gans met de rode kool; geef er ook nog gepofte appels bij. Hiervoor hebt u nodig: stevige appels, die niet geschild of geboord mogen worden.
- Was de appels en laat die in een matig warme oven gaar worden