Gazpacho met gefrituurde roodbaars

AllerHande juli 2002
Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 2 eetlepels azijn
  • zout
  • 2 verse artisjokken
  • 1 komkommer
  • 8 trostomaten
  • 1 rode paprika
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 theelepel Dijonmosterd
  • tabasco
  • 2 dl olijfolie
  • ½ dl rode wijnazijn
  • peper
  • 1 zakje verse munt 15 g
  • 1 dl olie
  • 1 zakje verse basilicum 15 g
  • 1 dl slagroom
  • 1 pakje tempuramix
  • 2 dl mineraalwater ijskoud
  • 200 g roodbaarsfilet
  • olie om te frituren

Instructies

  • In pan bodempje water met azijn en zout aan de kook brengen.
  • Steel van artisjokken verwijderen.
  • Artisjokken in ca. 15 minuten gaar koken.
  • Afgieten en in vergiet laten afkoelen.
  • Onderzijde van artisjok afsnijden, blaadjes en 'hooi' verwijderen zodat alleen de bodem overblijft.
  • Artisjokbodems in repen snijden.
  • Komkommer schillen en in de lengte halveren.
  • Met theelepel zaadjes eruit schrapen.
  • Komkommer in grove stukken snijden.
  • Trostomaten inkruisen, onderdompelen in kokend water en ontvellen.
  • Tomaten in parten snijden.
  • Paprika heel dun schillen en in repen snijden, zaadlijsten verwijderen. Knoflook pellen.
  • In keukenmachine groenten en knoflook pureren.
  • Mosterd en enkele druppels tabasco toevoegen.
  • Terwijl de keukenmachine draait, druppelsgewijs olijfolie en wijnazijn bij groentepuree schenken.
  • Mengsel door zeef wrijven en op smaak brengen met peper en zout.
  • Soep enkele uren in koelkast, of maximaal een uur in vriezer, ijskoud laten worden.
  • Blaadjes munt van takjes plukken, enkele kleine blaadjes apart houden voor garnering.
  • In keukenmachine munt met olie tot gladde saus pureren.
  • Hetzelfde doen met de basilicumblaadjes en slagroom.
  • Frituurolie verhitten tot 180 °C.
  • In kom tempurameel, mineraalwater, zout en peper tot klonterig beslag kloppen.
  • Roodbaarsfilet in repen van 2 cm breed snijden.
  • Visrepen één voor één door tempurabeslag halen en voorzichtig in frituurolie laten glijden.
  • In ca. 3 minuten gaar en lichtbruin bakken.
  • Laten uitlekken op keukenpapier.
  • Gazpacho over vier kommen verdelen.
  • Repen gefrituurde vis en artisjok in het midden van de soep opstapelen.
  • Garneren met achtergehouden verse kruiden.
  • Muntolie en basilicumroom langs de rand druppelen.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Soep / Vis / Voorgerechten
Land van herkomst Spanje