Gazpacho met gefrituurde roodbaars
AllerHande juli 2002
Equipment
Ingrediënten
- 2 eetlepels azijn
- zout
- 2 verse artisjokken
- 1 komkommer
- 8 trostomaten
- 1 rode paprika
- 2 teentjes knoflook
- 2 theelepel Dijonmosterd
- tabasco
- 2 dl olijfolie
- ½ dl rode wijnazijn
- peper
- 1 zakje verse munt 15 g
- 1 dl olie
- 1 zakje verse basilicum 15 g
- 1 dl slagroom
- 1 pakje tempuramix
- 2 dl mineraalwater ijskoud
- 200 g roodbaarsfilet
- olie om te frituren
Instructies
- In pan bodempje water met azijn en zout aan de kook brengen.
- Steel van artisjokken verwijderen.
- Artisjokken in ca. 15 minuten gaar koken.
- Afgieten en in vergiet laten afkoelen.
- Onderzijde van artisjok afsnijden, blaadjes en 'hooi' verwijderen zodat alleen de bodem overblijft.
- Artisjokbodems in repen snijden.
- Komkommer schillen en in de lengte halveren.
- Met theelepel zaadjes eruit schrapen.
- Komkommer in grove stukken snijden.
- Trostomaten inkruisen, onderdompelen in kokend water en ontvellen.
- Tomaten in parten snijden.
- Paprika heel dun schillen en in repen snijden, zaadlijsten verwijderen. Knoflook pellen.
- In keukenmachine groenten en knoflook pureren.
- Mosterd en enkele druppels tabasco toevoegen.
- Terwijl de keukenmachine draait, druppelsgewijs olijfolie en wijnazijn bij groentepuree schenken.
- Mengsel door zeef wrijven en op smaak brengen met peper en zout.
- Soep enkele uren in koelkast, of maximaal een uur in vriezer, ijskoud laten worden.
- Blaadjes munt van takjes plukken, enkele kleine blaadjes apart houden voor garnering.
- In keukenmachine munt met olie tot gladde saus pureren.
- Hetzelfde doen met de basilicumblaadjes en slagroom.
- Frituurolie verhitten tot 180 °C.
- In kom tempurameel, mineraalwater, zout en peper tot klonterig beslag kloppen.
- Roodbaarsfilet in repen van 2 cm breed snijden.
- Visrepen één voor één door tempurabeslag halen en voorzichtig in frituurolie laten glijden.
- In ca. 3 minuten gaar en lichtbruin bakken.
- Laten uitlekken op keukenpapier.
- Gazpacho over vier kommen verdelen.
- Repen gefrituurde vis en artisjok in het midden van de soep opstapelen.
- Garneren met achtergehouden verse kruiden.
- Muntolie en basilicumroom langs de rand druppelen.