Gestoofde haas van Andorra
Ingrediënten
- 2 hazenbouten opgebonden
- 5 dl witte wijn
- 1 ui gepeld
- 1 laurierblad
- ½ kaneelstokje
- ½ muskaatnoot
- zwarte peper veel
- zout
- 3 eetlepels olijfolie
- 50 g kippenlever of eendenlever
- 30 g amandelschaafsel geroosterd en gemalen
- 20 g geraspte bittere chocola
Voor de garnering:
- gehakte peterselie
- geroosterd amandelschaafsel
Voor de trinxat is nodig:
- 250 g gesneden savooiekool
- 250 g geschilde aardappelen
- zout
- 6 plakjes ontbijtspek
- olijfolie
- 1 uitgeknepen teen knoflook
Instructies
- Marineer de bouten een nachtje in de wijn tot en met noot.
- Droog ze af, peper en zout ze en bak ze in de olie rondom lichtbruin.
- Schenk de marinade erbij en stoof onder een deksel 2½ uur.
- Roer af en toe.
- Bak voor de picada (van picar verpulveren) de levers zonder vellen in wat olie gaar.
- Pureer ze en meng ze dan met de amandelen en de chocola in een mengbeker.
- Voeg het stoofvocht zonder de ui en de kruiderij toe, maak er met een staafmixer een gladde saus van en stoof die een kwartier met de haas mee.
- Garneer het vlees garneren.
- Geef er een rode Rioja bij.
Voor de trinxat
- Kook de kool en de aardappelen apart gaar.
- Knijp de kool uit, meng hem met de geprakte aardappelen en zout en vorm er 6 koekjes van.
- Bak het spek in een anti-aanbakpan knapperig in de olie.
- Neem het spek uit de pan en doe de knoflook met de koekjes erin.
- Bak ze aan weerszijden bruin en serveer ze met het spek erbovenop.