Gevulde groenekoolrolletjes op Marokaanse wijze
:Lekker ouderwets maar niet te versmaden, deze op Marokkaanse wijze met gekruid gehakt gevulde groene kool bladeren.
Ingrediënten
- 1 groene kool
- 400 gram rundergehakt kalfs- of lamsgehakt
- 3 eetlepels paneermeel
- 2 eetlepels fijngehakte platte peterselie
- 1 dessertlepel gedroogde uitjes
- 1 dessertlepel paprikapoeder
- 1 dessertlepel komijnpoeder
- 3 eetlepels olijfolie
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Voor de béchamelsaus:
- 30 gram roomboter
- 1 volle eetlepel bloem
- 20 cl koude melk
- Zout en peper naar smaak
- Een vleugje nootmuskaat
- 2 eetlepels geraspte kaas
Instructies
Voorbereiding:
- Breng een grote pan met water aan de kook en voeg een beetje zout toe.
- Maak de bladeren los van de groene kool, was ze grondig en blancheer ze gedurende drie minuten in het kokende water (houd het water aan de kook).
- Laat de groene bladeren goed uitlekken op keukenpapier of op een theedoek.
Vulling voor de rolletjes:
- Meng het gehakt met paneermeel, fijngehakte platte peterselie, gedroogde uitjes, paprikapoeder, komijnpoeder, olijfolie, zout en peper in een kom.
- Schep op elk groenekoolblad een schepje van de gehaktvulling, vouw de zijkanten van het blad over de vulling en rol het op als een sigaar.
- Braad de rolletjes om en om aan in een koekenpan met een beetje boter.
Béchamelsaus:
- Smelt 30 gram roomboter in een pannetje en roer daar 1 volle eetlepel bloem doorheen.
- Voeg beetje bij beetje 20 cl koude melk toe, gebruik bij voorkeur een garde om klontjes te voorkomen.
- Voeg een beetje zout, peper en een vleugje nootmuskaat toe.
- Bedek de bodem van een vuurvaste schaal met de helft van de béchamelsaus.
- Leg de gevulde groenekoolrolletjes erbovenop.
- Meng de rest van de béchamelsaus met 2 eetlepels geraspte kaas en bedek daarmee de koolrolletjes.
Bakken in de oven:
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Plaats de schaal in de voorverwarmde oven en bak gedurende 30 minuten.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer de gevulde groene koolrolletjes op Marokkaanse wijze met een frisse salade of couscous.