Glasmästaresill

glasblazersharing
Porties: 7 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 12 eetlepels azijn
  • 125 ml water
  • 125 gram suiker
  • 500 tot 750 g zoute haring schoongemaakt en in koud water gelegd gedurende 12 uur
  • stuk mierikswortel geschrapt of 2 eetlepels geconserveerde mierikswortel, afgedroogd
  • 1 middelgrote wortel geschild en in dunne plakjes gesneden
  • 2 kleine ui in dunne plakjes gesneden
  • 2 theelepel hele piment
  • 2 theelepel mosterdzaad
  • 3 laurierbladen

Instructies

  • Breng de azijn, het water en de suiker aan de kook in een roestvrijstalen steelpan, steeds roerend tot alle suiker is opgelost.
  • Neem de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Was ondertussen de haring onder koud stromend water en snij ze in stukjes van ongeveer 2½ tot 3 cm.
  • Leg een dunne laag uischijfjes in een glazen pot met een inhoud van 1 liter, met een goed sluitend deksel.
  • Leg vervolgens op de ui enkele stukjes haring, wortels, en mierikswortel.
  • Bestrooi dit met piment, mosterdzaad en laurierblad.
  • Herhaal dit tot alle ingrediënten zijn gebruikt, in 3 of 4 lagen.
  • Giet de afgekoelde marinade in de pot tot alles net onder staat.
  • Sluit de pot zorgvuldig af en koel het geheel gedurende 2 a 3 dagen.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip: Serveer het als voorgerecht of als onderdeel van het smörgåsbord.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Vis
Land van herkomst Zweden