Glasmästaresill
glasblazersharing
Ingrediënten
- 12 eetlepels azijn
- 125 ml water
- 125 gram suiker
- 500 tot 750 g zoute haring schoongemaakt en in koud water gelegd gedurende 12 uur
- stuk mierikswortel geschrapt of 2 eetlepels geconserveerde mierikswortel, afgedroogd
- 1 middelgrote wortel geschild en in dunne plakjes gesneden
- 2 kleine ui in dunne plakjes gesneden
- 2 theelepel hele piment
- 2 theelepel mosterdzaad
- 3 laurierbladen
Instructies
- Breng de azijn, het water en de suiker aan de kook in een roestvrijstalen steelpan, steeds roerend tot alle suiker is opgelost.
- Neem de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.
- Was ondertussen de haring onder koud stromend water en snij ze in stukjes van ongeveer 2½ tot 3 cm.
- Leg een dunne laag uischijfjes in een glazen pot met een inhoud van 1 liter, met een goed sluitend deksel.
- Leg vervolgens op de ui enkele stukjes haring, wortels, en mierikswortel.
- Bestrooi dit met piment, mosterdzaad en laurierblad.
- Herhaal dit tot alle ingrediënten zijn gebruikt, in 3 of 4 lagen.
- Giet de afgekoelde marinade in de pot tot alles net onder staat.
- Sluit de pot zorgvuldig af en koel het geheel gedurende 2 a 3 dagen.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip: Serveer het als voorgerecht of als onderdeel van het smörgåsbord.